Dôvody, prečo by som aj druhý raz šla na gymnázium

Zdieľať
gymnazium-skola-ziaci-trieda-1

 

 

  Ako všetci vieme, gymnáziá sú jedny z najuznávanejších škôl. Mnoho ľudí by gympel označilo prívlastkom “NAJ“. Najlepší, najťažší, najnáročnejší a mnoho ďalších.

Sme veľmi individuálni, no predostriem a zovšeobecním vám moje dôvody, pre ktoré by som si  štúdium na gymnáziu určite vybrala aj po druhýkrát.

1.  Čas na premýšľanie o budúcnosti

Síce už na gympel chodím nejaký ten rôčik, stále však poriadne netuším, čo chcem robiť. Mám problém rozoznávať veci, ktoré ma skutočne bavia a veci, ktoré robím z povinnosti a nijako ma neuspokojujú. Táto škola vám však dáva takmer neobmedzené možnosti, môžete si vybrať rôzne krúžky a semináre podľa toho, čo vás baví. Primárne sa podľa učebného plánu síce učíme všetci to isté, ale svojím spôsobom má každý možnosť vybrať to „svoje“. Tiež máte možnosť vybrať si maturitné predmety, ktorým sa počas štúdia budete venovať viac.

2.  Prístup profesorov

Na gympli už nečakajte jednanie ako na základných školách. Profesori, ako ich tam volajú, svojich žiakov vnímajú ako dospelé osoby. Dospelé a zodpovedné osoby, nakoľko počítajú s tým, že gymnazista je natoľko uvedomelý, že si bude svoje povinnosti plniť, bude sa chovať slušne a nebudú s ním žiadne problémy. Takýto prístup a jednanie profesorov vás veľa naučí, budete disciplinovanejší, naučíte sa riešiť problémy rôznymi spôsobmi, budete sa vedieť vyjadrovať a hlavne –  prestanete sa toľko vyhovárať na nezmysly, prípadne sa naučíte vymýšľať nové, dôveryhodnejšie výhovorky :D

 3.   Prostredie

Budete sa pohybovať v prostredí ľudí s rovnakými záujmami, ktorých väčšinou tiež nič nebaví a nevedia, čo chcú :D. Je to však fajn, pretože môžeme aspoň predpokladať, že sú inteligentní. Je naozaj výhra byť v škole, kde vás ostatní ťahajú, sú šikovní, priebojní, snažia sa. Chopia sa iniciatívy a budú vás ťahať, nútiť vás byť lepšími než sú oni, aj keď to, aby ste boli lepší, je posledné, čo chcú. Tentokrát som ale nemyslela priebojnosť v zmysle súťaživosti v kolektíve a tak, ale takú, kde prekonávate sami seba, súťažíte sami so sebou a sami sa tešíte zo svojich úspechov a, v lepšom prípade to nemáte potrebu vešať ostatným na nos a presviedčať ich o tom. Ďalším pozitívom je, že niekedy sa s nimi dajú viesť naozaj zmysluplné debaty na rôzne nezvyčajné témy, aj keď to nie všetkým naozaj páli.

 4.   Pohľad ostatných

Dajme tomu, že štvrtina ľudí chodí na gympel z donútenia a ďalšia štvrtina vďaka postaveniu a známostiam, čo je už všeobecne známe. To ma však teraz vôbec netrápi, chcela som len povedať, že v istých prípadoch je naozaj výhodou byť gymplákom. Voči ľudom z rôznych komunít a spoločností máme množstvo predsudkov a aj toto je práve jeden z nich. Si z gympla, musíš všetko vedieť … alebo si z gympla a si iný, budeme sa k tebe správať inak. Väčšinou je to však pre gymplákov výhoda, ľudia sa s tebou snažia jednať na úrovni a obdivujú ťa, ako zvládaš takú ťažkú školu.

5.   Priority

Pokiaľ chodíte na gympel alebo sa tam chystáte a už vopred viete, že sa určite nebudete učiť, nie je to dobrá voľba. Ak však máte štipku chuti a snahy, bude sa to dať. Najúžasnejšie je, že sa naučíte učiť. Učiť sa a zapamätávať si množstvo faktov a informácií, čo bude pre vás v živote obrovskou výhodou. Budete si cvičiť a trénovať mozog, ktorému sa tak strašne nebude chcieť nič robiť, no napokon sa tiež sám prekoná a všetko zvládne.

Dôležité je určiť si priority a podľa toho očakávať výsledky. Ak chcete dosahovať naozaj excelentné výsledky, je potreba tomu obetovať úmerné množstvo času. Keď bude na prvom mieste stáť škola, neexistuje pre vás prekážka či problém.

 

Keby som si mala znovu vyberať strednú školu, určite by to bol gympel. Viac by som však zvážila či obyčajný, osemročný alebo bilingválny. Ak už dnes viete, že sa chcete presťahovať do zahraničia, prípadne v zahraničí študovať, určite by som volila bilingválny. Sama by som naň išla, ak by bola možnosť vyberať si zas a znova.

Prajem vám teda veľa šťastia vo vašom rozhodovaní a pevnú voľu a nervy, ak si už ten gympel zvolíte. Majte očakávania, no rátajte aj s mnohými negatívami a nepríjemnými vecami, ktoré vás postretnú. Každopádne – ostaňme optimistickí a dúfajme, že ich bude čo najmenej! :)

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Tento text je súčasťou blogovej sekcie portálu NAJKY.sk. Redakcia portálu nezodpovedá za obsahovú ani štylistickú stránku textu. V prípade, ak v texte identifikujete problém, neváhajte ho prosím nahlásiť na webredakcia@sita.sk. Ak sa chcete pridať k bloggerom na Webnovinách, registrujte sa TU.

Odporúčané

Máte tip na článok? Napíšte nám TU