Imigrantov postrieľať, alebo kam sme sa až dostali

Zdieľať

„Najhlbšie miesto v pekle je vyhradené pre tých, ktorí majú počas morálnej krízy neutrálny postoj.“

Fanúšikovia Dana Browna túto frázu dobre poznajú. Táto veta má rozhodne niečo do seba, je nesmierne zaujímavá, no paradoxne v dnešnej dobe sa skôr zdá, že niektorí by radšej mali zastávať neutrálny postoj, ako vyjadrovať nezmyselné názory založené na neznalosti a ani na štipke zdravého úsudku.

Aj keď už človek nemá nič, nikdy by nemal prísť o slobodu prejavu. Otázka však je, ako sa k celej zložitej migračnej kríze dokáže vyjadriť to množstvo ľudí, ktoré sa o politiku nezaujíma a o imigrantoch vie len že ich nechceme a že si nezaslúžia slušný život. Pomaly sa tak dostávam k tomu, čo chcem reálne povedať. Človek musí najprv uvažovať a mať svoj názor podložený reálnymi informáciami, inak sa nikto nemôže čudovať, že ho nikto nebude brať vážne.

Situácia utečencov je zložitá. V prvom rade treba rozlišovať skutočných utečencov, ktorý zo svojej krajiny emigrovali, aby zachránili svoje holé životy a životy svojich rodín. Často pritom ide o slušných ľudí s kvalitným vzdelaním a dobrou prácou, ktorí vo svojej krajine však nemohli ostať. Na druhej strane sú tu tí, ktorí využili vlnu situácie a rozhodli si „prilepšiť“.

Hádzať však všetkých do jedného vreca a písať komentáre typu „na imigrantov len kyselinu“, či „radšej mali v tej Sýrii skapať“ je úbohé a svedčí to o inteligencii človeka, ktorá je teda evidentne na úrovni krčmového odborníka, ktorý vie o všetkom o všetkom, pričom nevie nič o ničom.

Facebook nám toho o ľuďoch prezradí veľa. Keby ste si vyhliadli ľubovoľného človeka a sledovali by ste jeho timeline, jeho komentáre a stránky, ktoré sleduje, mohli by ste si dokonale rozanalyzovať jeho osobnosť. Preto si naozaj treba dávať pozor na to, čo na sociálne siete ľudia píšu. Keď už ste hlúpi, tak to aspoň nemusíte vytrubovať do celého sveta.

Pravdou tak ostáva, že aj keď by ľudia nemali nikdy zastávať neutrálny postoj, svoj vlastný názor by mali vždy dostatočne zvažovať. Veľa vecí v živote napravíte, ale vaše slová už nikdy viac. Slávny výrok z knihy Dana Browna by sme si tak mohli poopraviť.

„Najhlbšie miesto v pekle je vyhradené pre tých, ktorý majú v čase morálnej krízy negatívny postoj nepodložený na žiadnych faktoch.“

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Tento text je súčasťou blogovej sekcie portálu NAJKY.sk. Redakcia portálu nezodpovedá za obsahovú ani štylistickú stránku textu. V prípade, ak v texte identifikujete problém, neváhajte ho prosím nahlásiť na webredakcia@sita.sk. Ak sa chcete pridať k bloggerom na Webnovinách, registrujte sa TU.

Odporúčané

Máte tip na článok? Napíšte nám TU