Ak máš rád mozzarellu a chcel by si vedieť, ako si ju môžeš pripraviť doma, máme pre teba skvelý návod!
Domáca zmrzlina z jednej ingrediencie? To musíš vyskúšať! :-)
Na domácu mozzarellu budeš potrebovať:
1 a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
1/4 tablety rastlinného syridla
3,5 litra plnotučného mlieka
1 čajová lyžička syrovej soli
Ako na to?
Kyselinu citrónovú rozpusti v 1/4 šálky so studenou vodou. V ďalšej šálke naplnenej vodou do 1/4 rozpusti syridlo. Nalej mlieko do hrnca z nerezovej ocele a zohrej na miernom ohni. Opatrne do mlieka zamiešaj vodu s kyselinou citrńovou a miešaj približne pri teplote 30 stupňov. Potom sa mlieko začne zrážať.
Potom pridaj syridlo rozpustené vo vode a keď mlieko dosiahne teplotu okolo 40 stupňov, odstav ho a nechaj približne 5 minút oddychovať.
Medzitým si priprav ďalší hrniec s vodou a zohrej ju na približne 90 stupňov. V hrnci s mliekom sa postupne začne oddeľovať syr od vody. Ak bude mať voda ešte mliečnu farbu, počkaj pár minút.
Potom srvátku vyber pomocou sitka a daj ho do druhého hrnca s horúcou vodou. Tam ho nechaj ďalších 5 minút. Syr potom vyber a vyklop na drevenú dosku na krájanie. Pozor, syr bude ešte stále horúci. Keď trochu vychladne, posoľ ho a vytvaruj do bochníčkov.
Nechaj stuhnúť a hotovo! :-)