Horúca medovina a punč. Na Vianoce ich pije každý, tajomstvo ich pôvodu pozná málokto

Zdieľať
punč

Pre mnohých z nás sú zimné mesiace nepredstaviteľné bez popíjania grogu, punču alebo horúcej medoviny. Tieto nápoje sú obľúbené, pretože nás v zime príjemne zahrejú, a navyše dokážu privodiť pohodovú vianočnú atmosféru. Málokto však pozná tajomstvo ich vzniku. Poďte ho s nami aspoň trochu poodhaliť.

Zvarené víno s exotickým korením poznali už starí Gréci

Zvarené víno s exotickým korením a osladené medom popíjali už starí Gréci. Túto tradíciu po nich neskôr prevzali aj Rimania. Marcus Gavius Apicius, ktorý je autorom jednej z prvých kuchárok na svete, okrem iného uvádza, že ide o nápoj z vína, bobkového listu, koriandra, tymianu, badiánu a škorice.

Na európskom kontinente ste si ho mohli dať aj v období stredoveku. Malo to však háčik. Korením a medom sa vtedy ochucovalo skôr nekvalitné víno. Zvarením a dochutením sa tak mali prebiť jeho nedostatky.

V súčasnosti si ho môžete dopriať ako doma, tak na adventných trhoch. V tuzemsku ho určite poznáte pod označením varené víno. V anglicky hovoriacich krajinách ho označujú ako mulled wine, v Nemecku a Rakúsku ako Glühwein alebo v Maďarsku ako forralt bor.

Punč. Rumový základ doň vniesli Angličania

S pôvodnou receptúrou na punč, ktorá zahŕňala alkohol, cukor, citrón, korenie a vodu, ste sa mohli stretnúť najprv v Indii. Slovo punč totiž pochádza z hindského panča, čo v preklade znamená päť (teda päť základných ingrediencií). Ak by ste si chceli pripraviť pravý indický punč, ako alkohol by ste mali použiť arak, čo je pálenka z cukrových paliem.

V 17. storočí sa recept na punč vďaka britskej Východoindickej spoločnosti dostal do Anglicka, kde prešiel zásadným vývojom. Jeho základ tu najskôr tvorilo víno či brandy, neskôr však kvalitný rum. A práve rum je základom punča dodnes. V súčasnosti si môžete punč pripraviť v rade obmenách (napríklad s ovocím), kvalitný rum však v ňom nájdete vždy.

Medovina. Prastarý nápoj, ktorý s obľubou pili Slovania a Kelti

Dávate si na vianočných trhoch radi horúcu medovinu? Rozhodne v tom nie ste sami. Tento kvasený nápoj z medu je populárny už po tisíce rokov a s obľubou ho v minulosti popíjali snáď všetky národy Európy. Zbožňovali ho napríklad starovekí Gréci a Rimania. Popíjali ho aj Slovania či Kelti, ktorí patrili snáď k jeho najväčším konzumentom.

Naši predkovia na medovinu pozerali ako na zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Často tiež verili, že účinkuje ako afrodiziakum. V súčasnosti sa medovina spravidla nepopíja v priebehu celého roka, ľudia si na nej najradšej pochutnávajú v období Vianoc.

Vznik tohto alkoholického nápoja má na svedomí sama príroda. Divoké včely žijúce v dutinách stromov tu produkovali med. Keď do dutiny stromu napršalo, med sa zriedil. Vďaka prírodným kvasinkám začala následne medová zmes fermentovať. A prvá medovina bola na svete. Keď ľudia tento zázrak objavili, začali ho po vzore prírody sami vyrábať. A ako sa medovina vyrábala v dávnom staroveku a potom stredoveku, prichádza podobným spôsobom na svet aj v súčasnosti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom