„Jesť čokoládu za peniaze? Kam mám poslať životopis?” Aj vaša reakcia vyzerala podobne? V týchto dňoch máte jedinečnú možnosť uchádzať sa o prácu snov. Každý si v istom bode svojho života povedal, že jedením čokolády by sa chcel živiť. Mysleli ste to skutočne vážne? Ak áno, máme pre vás dobrú správu. Teraz sa váš sen môže premeniť na realitu veľmi jednoducho. Bohužiaľ, nie je to práca v Továrni na čokoládu Willyho Wonku a tiež tam nestretnete Umpa lumpy, ale práve ďaleko to od tejto predstavy nemá.
Zamestnávateľom je firma Mondelēz International (firma, ktorá vlastní značku Oreo, Milka a ďalšie), a pracovné miesto má názov „posudzovateľ čokolády“. A čo na túto prácu potrebujete? Vášeň pre cukrárstvo a dobré rozpoznávanie chutí. Úprimnosť, keď sa vás niekto spýta na názor. Byť ochotný skúšať nové veci. Dobré ovládanie anglického jazyka a samozrejme príjemný postoj k práci a kolegom, aby ste zapadli do kolektívu. Čo by nemal byť problém, keď robíte v továrni na čokoládu.
Pozrime sa na to ale vážne. Zlepšenie kvality čokolády je veľmi dôležitá úloha, ovplyvňujete totiž celý svet. Náplň práce zahŕňa ochutnávanie čokolády a čokoládových nápojov a následné komentovanie ich chuti. Musíte však povedať viac ako „áno, je to fajn, ďalší prosím.“ Musíte byť schopní rozlíšiť aj malé zmeny v chuti a odhadnúť, aké ingrediencie sa na danú vzorku použili a či sa bude táto chuť páčiť veľkému počtu ľudí.
Táto práca nie je na plný úväzok, ale skôr ako brigáda. Pravdou je, že ochutnávať čokoládu 40 hodín týždenne by nevydržali ani Umpa lumpovia, nieto ešte vy. Pracovná doba je 7,5 hodiny za týždeň v popoludňajších hodinách od utorka do štvrtka v Anglickom meste Reading neďaleko Londýna.