BRATISLAVA 12. novembra (SITA) – Tretia vlna pandémie je pre gastro sektor na Slovensku najhoršia zo všetkých. V najprísnejšej čiernej farbe COVID automatu sa od pondelka ocitne viac ako 50 okresov. Podnikatelia žiadajú vládu o neodkladnú pomoc v rozsahu pomocných schém z druhej vlny pandémie, ktoré umožnili prežiť aspoň malej časti prevádzok. Odhadujú, že v opačnom prípade bude 60 % prevádzok nútených zavrieť a o prácu prídu tisícky ľudí. Svoje požiadavky spísali v memorande, ktoré v piatok oficiálne odovzdali predstaviteľom vlády a Prezidentskému palácu. Informoval o tom prezident Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) Viliam Pavlovský.
Opatrenia vlády, ktorých cieľom je chrániť ľudí a zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu krízy, majú podľa gastro sektora likvidačný dopad na prevádzky, ktoré musia v súlade s nariadeniami COVID automatu zostať zatvorené. „Opatrenia, na ktorých sa zhodnú odborníci, treba jednoznačne dodržiavať na každej úrovni, vrátane gastro prevádzok. Podporujeme snahy štátu ochrániť obyvateľov Slovenska, avšak kroky, ktoré vláda podniká, nevyhnutne vedú k závažným ekonomickým dopadom na celý gastro sektor,“ upozornil Viliam Pavlovský.
Zástupcovia gastro podnikateľov, ktorých situácia je kritická, prosia vládu o pomoc už niekoľko mesiacov. Podľa Pavlovského by v tomto momente najviac pomohla reaktivácia opatrení z druhej vlny pandémie, ktoré pomáhali prevádzkam znížiť straty a prežiť. „Počas druhej vlny sa vláda snažila pomôcť prevádzkam aspoň nejakou formou. Dnes je pandemická situácia ešte horšia, opatrenia sa sprísňujú, no k pomoci zo strany vlády smerom k prevádzkam a celému gastro sektoru vôbec nedochádza,“ doplnil Pavlovský.
Okrem opätovného vyplácania pomocných schém žiada ASG vládu aj o oficiálne stretnutie s vládnymi predstaviteľmi. Zároveň opätovne apeluje na zníženie sadzby DPH pre gastro sektor na výšku 5 až 10 % k 1. januáru 2022. Svoje požiadavky dnes verejnou formou v podobe memoranda odovzdali signatári nielen relevantným zástupcom vlády, ale aj ústavným činiteľom a do Prezidentského paláca. „Dôležité je, že memorandum svojím podpisom podporili nielen zástupcovia gastro sektora na Slovensku, ale aj prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský a predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho,“ uzavrel Pavlovský.