Každý z nás by mal vedieť, čo mu pristane na tanieri. A mnohí z nás si myslia, že dobre vedia čo jedia.
Ako sa však ukazuje, nie vždy vieme všetko, najmä pokiaľ ide o mäso.
Novinári TVN boli zamestnaní na bitúnkoch, pri zabíjaní chorých kráv. A možno vás to prekvapí, ale také mäso ide na trh a všetci si ho môžeme bez problémov kúpiť.
O čom je celý ten krik? Ukazuje sa, že ide o čisto ziskový obchod a spotrebitelia dostávajú nezdravé mäso. Novinári museli čistiť mäso od abscesov a iných chorých tkanív. Ak nejaké mäso spôsobilo znechutenie novinárov, zamestnanci už na tom nevideli nič zlé.
Novinári sa okrem iného dozvedeli, že mäso na tomto bitúnku je z hovädzieho dobytka po pôrode alebo po nehodách.
„Napríklad po pôrode si zlomila nohu. Zlomí si nohu, už nie je vhodná na chov, však?”
Ako nám také mäso môže ublížiť?
Zvieratá predtým, než pôjdu na bitúnok, sú obvykle zle ošetrované a prepravované v hrozných podmienkach, v ktorých im vzniknú ešte väčšie zranenia a možnosť infekcie mikroorganizmami (Salmonella spp. a Campylobacter spp. alebo Escherichia coli). Také zvieratá nie sú vyšetrené veterinárnym lekárom, čo znamená, že môžu mať infekciu. Konzumácia takého mäsa vyvoláva ťažkú otravu jedlom a dokonca aj sepsu.
Nezabudnite sa vždy opýtať, odkiaľ mäso pochádza v obchode a skontrolovať, či výrobca spĺňa vaše požiadavky. Sme si istý, že nie všetko mäso dostupné v obchodoch pochádza z takýchto hrozných miest. Čím viac si to však uvedomujeme, tým skôr sa takých bitúnkov zbavíme.