Slovensko začalo zálohovať PET fľaše a plechovky. Bez TOHTO ale zálohomat neprijme váš obal!

Zdieľať
Zalohovanie.jpg
Foto: Kaufland

BRATISLAVA 3. január (SITA) – Na Slovensku sa spustil zálohový systém. Výška zálohy za každú fľašu bude 15 centov. Informoval o tom minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), generálna riaditeľka Správcu zálohového systému Mária Trčková a riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

„Toto je prelomový okamih, Slovensko začína recyklovať PET fľaše a takisto hliníkové plechovky, ktoré zamorovali slovenské lesy. Tieto fľaše sme chodili vyberať z jazier. Zapĺňali rieky, dostávali sa do horských prostredí a ničili potom moria a oceány,“ uviedol minister a dodal, že možno práve tí, ktorí ich ľahostajne vyhadzovali, ich budú ochotne zbierať. Systém zálohovania je súčasťou ofenzívy ministerstva proti špine, proti odpadu na Slovensku.

„Zálohovanie je osvedčeným riešením pre viac ako miliardu nápojových obalov, ktoré sa ročne na Slovensku uvedú na trh. Dnes väčšina týchto obalov končí tam, kde nemá. Nevytriedené, nerecyklované a veľakrát voľne pohodené v prírode či v našom okolí. Práve vďaka zálohovaniu by mal byť tomuto koniec. Budeme vedieť zvýšiť aktuálnu úroveň triedenia až na 90 percent a efektívne recyklovať,“ uviedla Trčková s tým, že cieľom je najmä použitie vyzbieraných PET fliaš a plechoviek na výrobu nových.

Každá PET fľaša alebo hliníková plechovka označená písmenom Z bude zálohovateľná za 15 centov. Fľaše sa dajú vrátiť do obchodu buď formou automatizovaného odberu prostredníctvom zálohomatu, alebo v menších predajniach pri pokladni. „V priebehu nasledujúceho polroka, tzn. do konca júna 2022 sa môžete na pulte stretávať aj so starými nezálohovanými obalmi, ktoré sa budú dopredávať. Preto je dôležité všímať si písmeno Z pri čiarovom kóde a iba tieto plastové fľaše a plechovky vracať na odberné miesto. Všetky ostatné obaly, ktoré nie sú označené, patria tak ako doteraz, do žltých nádob na triedený zber,“ uzavrela Lucia Morvai.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom