Pokiaľ patríte k milovníkom nezdravých jedál, určite ste si už všimli, že bez ohľadu na to, akú značku si kupujete, keď vrecko čipsov otvoríte, je naplnené len do polovice. Keďže nikdy vo vrecku nenájdete toľko čipsov, koľko by ste očakávali, môžete byť sklamaní. Je však veľmi dobrý dôvod, prečo spoločnosti vyrábajúce čipsy, vrecká neplnia až po okraj.
Domáce čipsy, ktoré máte hotové za tri minúty
Táto „voľná výplň“ je vo vrecúškach zámerne. Údajne má chrániť čipsy pred poškodením, keďže kým sa z výrobného závodu dostane výrobok k zákazníkovi, prejde dlhú cestu. Ak by tam táto voľná výplň nebola, po otvorení by ste mali namiesto čipsov skôr strúhanku.
Mysleli ste si, že vrecko je naplnené vzduchom? Nie, je v ňom plynný dusík, konzervačný plyn, vďaka ktorému sú čipsy po otvorení stále čerstvé. Ak by bolo vrecko naplnené vzduchom, čipsy by s najväčšou pravdepodobnosťou zvlhli a pokazili sa. V roku 1994 vedci zistili, že vystavenie čipsov dusíku môže nielen predĺžiť ich trvanlivosť, ale aj zlepšiť ich chuť.
Stále sa cítite oklamaní po otvorení čipsov? Pred tým, ako si ich hodíte do nákupného košíka, pozrite si ich čistú hmotnosť. A ak ani tak nebudete spokojní, stále si môžete vyrobiť vlastné čipsy.