BRATISLAVA 15. marca (SITA) – Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú výrazne rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Informuje o tom Slovenský zväz spracovateľov mäsa v tlačovej správe.
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a pohonných hmôt sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od druhej polovice marca, a to približne na úrovni 25 až 30 percent, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Segment reaguje na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde bol zaznamenaný nárast ceny z 1,20 eur za kilogram v šiestom týždni na hodnotu 1,75 eur za kilogram v desiatom týždni. Nárast ceny predstavuje 45,83 percent v priebehu štyroch týždňov.