1. V niektorých kultúrach, ako napríklad na Filipínach, v Kambodži, Kórei či v Egypte znamená dočista vyjedený tanier, že si nedostal dosť jedla. Niekoho by si tým mohol uraziť…
2. Naopak v Japonsku znamená prázdny tanier presný opak. Podobne ako u nás to značí, že ti veľmi chutilo a už viac nechceš.
3. Inuiti, pôvodní obyvatelia Kanady, dajú po každom jedle najavo, že im chutilo tak, že vypustia plyn – a poriadne nahlas!
4. Ak máš rád šaláty a chceš vyzerať vychovane, vo Francúzsku nesmieš listy šalátu prerezávať nožom. Správne sa majú obtáčať na vidličku.
5. Keď piješ kávu v niektorých miestach Stredného východu, po dopití musíš zatriasť šálkou. Znamená to, že máš dosť – inak ti budú neustále dolievať.
6. V Tanzánii sa považuje za neslušné, keď prídeš na večeru v čas. Odporúča sa meškať 15 až 30 minút.
7. V Číne sa nepatrí na niekoho ukazovať paličkami, ktorými sa je. Považuje sa to za veľmi neslušné.
8. V Anglicku by si mal jesť banán pomocou vidličky a nožíka.
9. V Taliansku by si si nemal pýtať viac syra, ako si dostal, pokiaľ ti ho neponúkli. Toľko, koľko si ho dostal napríklad na špagetách, ti prosto musí stačiť.
10. V Portugalsku sa nepatrí pýtať si v reštaurácii soľ a korenie, ak nie je na stole. Považuje sa to za urážku šéfkuchára.
Prvých desať zaujímavých pravidiel stolovania z iných kútov sveta, sme ti priniesli v prvej časti, ktorú nájdešTU.