Japonské výskumné centrum pre výskum bioterapie vytvorilo zmrzlinu, ktorá sa neroztopí. V týchto teplách by mnohí z nás ocenili zmrzlinu, ktorá sa nezačne topiť hneď po pár sekundách.
Výskumné centrum v Kanazawe požiadalo šéfkuchára, aby urobil dezert s použitím polyfenolu, kvapaliny extrahovanej z jahôd. Šéfkuchár bol znepokojený, keďže mliečny krém okamžite po pridaní jahodového polyfenolu stuhol.
Výskumné centrum si práve vďaka jeho sťažnostiam uvedomilo, aký poklad práve získalo. „Polyfenolová kvapalina má vlastnosti, ktoré sťažujú oddeľovanie vody a oleja, a preto je zmrzlina schopná zachovať pôvodný tvar krému dlhšie ako zvyčajne a ťažko sa topí,“ uviedol emeritný profesor na Kanazawskej univerzite Tomihisa Ota.
Nanuk s fenolom vydržal pri 28 ˚C na slnku päť minút bez toho, aby sa roztopil – zostal dokonca rovnako studený a konzistentný. Podľa SoraNews zmrzlina drží tvar aj po troch hodinách vonku.