To je ale chutné morské prasiatko, však? Len či nie je chutné až príliš...

Zdieľať
guinea-pigs4

V Peru je istá výročná tradícia, ktorá sa tu udržiava ešte z čias Inkov – táto tradícia sa týka osláv na počesť morských prasiatok. No to, ako sa končí oslava týchto u nás obľúbených domácich zvieratiek, nie je vôbec pekné…

Ľudia sa počas osláv stretávajú v uliciach, kam berú aj svoje morčatá a obliekajú ich do kostýmov. Potom s nimi aj súťažia v rôznych súťažiach.

guinea-pigs2

Dokonca sa počas osláv rozdávajú ceny za najlepšie oblečené či najväčšie morské prasiatko.

guinea-pigs5

Na záver si vychutnajú morčatá kráľovskú hostinu.

guinea-pigs9

No a na úúúplný záver si oslavujúci Peruánci vychutnajú vykŕmené morčatá…

guinea-pigs10

Nám sa to môže zdať prinajmenšom čudné, alebo dokonca až kruté, no morské prasiatka boli pre ľudí, ktorí žili v Andách, zdrojom potravy počas niekoľkých storočí.

Morčatá sa jedávajú nielen v Peru, ale aj v Bolívii či niektorých častiach Kolumbie a Ekvádoru.

guinea-pigs11

Morčatá boli pôvodne vyšľachtené ako zdroj potravy, pretože sa rýchlo rozmnožujú a ich chov je nenáročný. Ich mäso obsahuje veľa bielkovín a veľmi málo tuku a vraj je podobné mäsu z králika.

Nevieme, ako ty, ale my ich napriek tomu máme radšej živé :-)

guinea-pigs8

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom