Ktorý alkohol spôsobuje najhoršiu opicu? Nie všetko závisí od toho, koľko alkoholu ste vypili

Zdieľať
alkohol

Ak ste niekedy prehnali množstvo vypitého alkoholu, je veľmi možné, že na druhý deň ste zažili veľmi nepríjemný stav, ktorým je opica.

Ukazuje sa však, že nie všetko závisí od toho, koľko ste vypili. To, čo ste pili, má v tomto prípade veľký význam. Niektoré likéry obsahujú chemikálie, ktoré zhoršujú príznaky opice.

Po akom alkohole je najhoršia opica? Pivo, šampanské, whisky alebo možno vodka? Než sa k tomu dostaneme, zamyslime sa nad tým, čo je to opica.

Čo je opica?

Každý alkohol obsahuje takzvané kongenéry – chemické látky vznikajúce v dôsledku fermentačných procesov, ktoré dodávajú nápojom chuť, farbu a vôňu. Bohužiaľ, sú tiež zodpovedné za našu nevoľnosť a bolenie hlavy na druhý deň. Musíte však vedieť, že nie všetky alkoholy obsahujú rovnaký počet kongenérov . Pokiaľ konzumujete alkohol, ktorý ich obsahuje viac, máte väčšie riziko, že nasledujúci deň vám opica spôsobí viac problémov.

Aké alkoholy spôsobujú najhoršiu opicu?

Odpoveď na túto otázku poskytla profesorka Czarena Crofcheck z University of Kentucky.

„Väčšina kongenérov sa nachádza v brandy, tesne za nimi nasledujú ďalšie tmavé liehoviny, ako je whisky a červené víno.“

Do skupiny týchto produktov by sa mal pridať aj koňak, rum, bourbon a tmavé pivo, tj. všetky tmavé alkoholy. Môžeme teda povedať, že čím čistejší je alkohol, tým menšia je opica? Áno, ale nezabúdajme, že všetko má svoje hranice. To neznamená, že môžeme piť vodku alebo biele víno bez umiernenosti, veriac, že nasledujúci deň sa budeme cítiť senzačne. Pokiaľ si to myslíte, potom môžete byť druhý deň prekvapení a možno ste to už zistili.

Tu by sa malo zmieniť aj šampanské. Hoci šampanské je ľahký alkohol a neobsahuje mnoho kongenérov, je to alkohol, ktorý môže spôsobiť neznesiteľnú opicu. To všetko vďaka oxidu uhličitému, vďaka ktorému sa alkohol rýchlejšie vstrebáva do krvného obehu.

Vyhnite sa opici

Existuje niekoľko bodov, ktoré treba dodržiavať, ak sa chcete vyhnúť opici. Základným pravidlom je nekonzumovať alkohol na prázdny žalúdok a zaistiť správnu hydratáciu tela pred začiatkom konzumácie alkoholu. Akonáhle pijete alkohol, vzdajte sa kombinácie alkoholu so sódou. Prečo? Sýtené nápoje urýchľujú vstrebávanie alkoholu. Zlým riešením bude aj konzumácia alkoholu cez slamku, alebo miešanie rôznych druhov alkoholu.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom