Vyzerá to tak, že táto obľúbená maškrtka sa o pár rokov stane luxusom a jej cena poriadne narastie! Producenti kakaa totiž nestíhajú pokryť neustále narastajúci dopyt.
Ako uvádza stránka www.telegraph.co.uk, štatistiky výrobcov čokolády ukazujú, že v roku 2020 by mal deficit čokolády dosiahnuť až milión ton. Cena kakaa sa totiž za posledných desať rokov zdvojnásobila, čo sa samozrejme odrazilo na cene čokolády. A keď to takto pôjde ďalej, o pár rokov bude čokoláda poriadne drahou záležitosťou. Dokonca sa objavili dohady o tom, že by sa kakao mohlo postupne minúť!
Okrem zvýšeného dopytu po kakau a čokoláde, má na nedostatok kakaa vplyv aj počasie či plesne, ktoré napádajú plantáže. Pred časom dokonca ochorenie s názvom Frosty Pod Rot zničilo asi tretinu svetovej úrody kakaa. A aby toho nebolo málo, oblasť Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa pestuje až 70% svetovej produkcie kakaa, boli veľké suchá.
Dokonca sa objavili scenáre, ktoré hovoria o tom, že o pár rokov čokoláda už nebude chutiť tak dobre, ako dnes. Kakao sa totiž bude nahrádzať rastlinnými olejmi a cukrom.
A čo to znamená pre nás? Nuž, treba ísť do obchodu a užiť si sladkú čokoládu dovtedy, kým chutí tak, ako má. Takže poďme si pekne urobiť (tukové :-D) zásoby.