Zlá správa pre milovníkov čokolády! Obľúbená pochúťka sa na svete pomaly míňa!

Zdieľať
Small Biz Small Talk
This undated photo provided by Peterbrooke Chocolatier, shows the shop’s chocolate covered bacon slices. To help boost slowing summer sales, Wray decided hold an International Bacon Day celebration at the store on Sept. 1, 2012. (AP Photo/Peterbrooke Chocolatier)

Vyzerá to tak, že táto obľúbená maškrtka sa o pár rokov stane luxusom a jej cena poriadne narastie! Producenti kakaa totiž nestíhajú pokryť neustále narastajúci dopyt.

Ako uvádza stránka www.telegraph.co.uk, štatistiky výrobcov čokolády ukazujú, že v roku 2020 by mal deficit čokolády dosiahnuť až milión ton. Cena kakaa sa totiž za posledných desať rokov zdvojnásobila, čo sa samozrejme odrazilo na cene čokolády. A keď to takto pôjde ďalej, o pár rokov bude čokoláda poriadne drahou záležitosťou. Dokonca sa objavili dohady o tom, že by sa kakao mohlo postupne minúť!

Switzerland Chocolate Salon
Chocolates are laid out for visitors at Switzerland's first chocolate salon on Sunday, Oct. 16, 2011, in Geneva. Thousands of people queued to taste the wares brought along by top chocolatiers from around the Alpine nation. (AP Photo/Frank Jordans)

Okrem zvýšeného dopytu po kakau a čokoláde, má na nedostatok kakaa vplyv aj počasie či plesne, ktoré napádajú plantáže. Pred časom dokonca ochorenie s názvom Frosty Pod Rot zničilo asi tretinu svetovej úrody kakaa. A aby toho nebolo málo, oblasť Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa pestuje až 70% svetovej produkcie kakaa, boli veľké suchá.

Switzerland Salon Des Chocolatiers
An employee arranges some chocolates, during the second International Salon des Chocolatiers et du Chocolat, Saturday, Oct. 27, 2012 in Geneva, Switzerland. (AP Photo/Keystone/Martial Trezzini)

Dokonca sa objavili scenáre, ktoré hovoria o tom, že o pár rokov čokoláda už nebude chutiť tak dobre, ako dnes. Kakao sa totiž bude nahrádzať rastlinnými olejmi a cukrom.

A čo to znamená pre nás? Nuž, treba ísť do obchodu a užiť si sladkú čokoládu dovtedy, kým chutí tak, ako má. Takže poďme si pekne urobiť (tukové :-D) zásoby.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom