10 spôsobov, ako vám môže cukor uškodiť

Zdieľať
smútok
ilustračné: pixabay.com

Tiež si občas hovoríte, že by to chcelo niečo sladké? Závislosť na cukre je niečo, čoho sa nezbavuje ľahko. Veď je taký dobrý. Šišky, koláčiky či presladené čokoládové tyčinky vám však môžu spôsobiť problémy.

Srdce

cukor
ilustračné: pixabay.com

Výskumníci z Harvardskej univerzity zistili, že ľudia, ktorých strava obsahuje 25 % a viac cukru, sú náchylnejší na srdcové ochorenia.

Demencia

mozog
ilustračné: pixabay.com

V roku 2017 našli vedci z Univerzity v Bathe molekulárnu súvislosť medzi cukrovou diétou a Alzheimerom.

Hyperaktivita

dieťa, zmrzlina
ilustračné: pixabay.com

Je dokázané, že cukor hyperaktivitu nespôsobuje, robí však niečo horšie. Deťom však zvyšuje krvný tlak a cholesterol.

Sladidlá

med
ilustračné: pixabay.com

Keď nie cukor, tak iné sladidlá? Javorový sirup i med obsahujú toľko cukru, že je to v konečnom dôsledku jedno.

Rakovina

zdravie
ilustračné: pixabay.com

Výskum z Texaskej univerzity poukazuje na spojitosť medzi cukrom a karcinómom spinocelulárnych buniek. Ide o ťažko liečiteľnú formu rakoviny a predstavuje až štvrtinu všetkých ochorení rakoviny pľúc.

Spánok

spánok
ilustračné: pixabay.com

Pokiaľ jete veľa cukru (k tomu menej vlákniny a viac nasýtených tukov), váš spánok môže byť ľahší, menej oddychový.

Cholesterol

údeniny
ilustračné: pixabay.com

Dobrý cholesterol s vysokým príjmom cukru klesá, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa štúdie dokonca ženy, ktoré jedli či pili veľa cukru, mali vyššiu hladinu zlého cholesterolu.

Nálada

smútok
ilustračné: pixabay.com

Možno vás sladká tyčinka poteší a na chvíľu vám zlepší náladu, z dlhodobého hľadiska vám však sladké neprospieva. Konzumujete veľa cukru? Riziko depresie sa zvyšuje.

Dych

limonáda
ilustračné: pixabay.com

Vedci dlho predpokladali, že cukor a astma spolu súvisia. Podľa výskumu ľudia, ktorí pili dva sladké nápoje denne, mali väčšie problémy s dychom.

Vysoký tlak

tlak
ilustračné: pixabay.com

Podľa štúdie v časopise Journal of the American Nephrology Society môže vysoko-fruktózová strava zvyšovať krvný tlak. Údajne by v tomto ohľade mohol byť cukor škodlivejší ako sodík.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom