Viete o tom, že črevná mikroflóra má výrazný vplyv na imunitu? Udržať si črevá zdravé môžete aj vďaka probiotickým potravinám. Neznamená to však, že musíte mať chladničku plnú jogurtov a jesť ich každý deň. Rast dobrých črevných baktérií vám pomôže zvýšiť aj týchto šesť potravín.
6 prekvapivých výhod gaštanu pre naše zdravie, o ktorých ste zrejme nevedeli
Studené zemiaky
Zemiaky uvarené v šupke a následne ochladené sú najlepším zdrojom odolného škrobu. Odolný škrob je prebiotikum, druh nestráviteľného sacharidu, ktorý pôsobí ako jedlo pre črevné baktérie.
Kefír
Kefír vám môže pomôcť zmierniť gastrointestinálne problémy a alergie a má dokonca dobrý vplyv na srdce. Pri jeho výbere si však prečítajte pozorne štítok, či náhodou nepriadali do kefíru priveľa cukru a či obsahuje látky, ktoré má.
Zelené banány
Hoci sa im väčšina ľudí vyhýba, zelené banány sú bohatým zdrojom prebiotík, zvlášť odolného škrobu. Obsahujú tiež rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, vitamíny a minerály. Ide o kombináciu, ktorá pomáha chrániť srdce a kosti.
Kyslá kapusta
Pomôže nielen vašim črevám, ale aj vašej nálade. Až 80 % serotonínu sa vytvára v črevách, dobré baktérie zvyšujú produkciu serotonínu.
Čokoláda
Áno, je to skutočne tak. Čokoláda dokáže podporiť rast zdravých črevných baktérií. Kombinácia čokolády s probiotikami dokonca zlepšuje výhody oboch. Čokoláda chráni baktérie pri prechode žalúdkom a bezpečne sa dostávajú do tenkého čreva.
Cesnak
Cesnak obsahuje prebiotiká, ktoré sú živnou pôdou zdravých baktérií. Najlepším zdrojom je, samozrejme, čerstvý cesnak, ale aj varený je dobrou voľbou.