Pokiaľ si myslíte, že umývaním nasledujúcich potravín sa zbavíte baktérií, sklameme vás. Umývať by ste ich radšej nemali.
Neuveriteľné fakty o jedle, ktoré zmenia spôsob, akým sa naň pozeráte
Hydina a ryby
Umývate si pred prípravou kurča? Ak áno, mali by ste začať uvažovať nad tým, či je to dobrý nápad. Nielenže sa baktérií či patogénov nezbavíte, ale môžete zvýšiť riziko kontaminácie. Umývaním surového kurčaťa môžete baktérie šíriť po celej kuchyni na rôzne druhy povrchov. Jediný naozaj efektívny spôsob, ako sa baktérií zbaviť, je jedlo uvariť, týka sa to aj rýb a iného mäsa.
Červené mäso
Nielenže je to rovnako nebezpečné ako umývanie kurčiat, ale do mäsa navyše pridávate jeho umývaním vlhkosť. Pridaná vlhkosť vytvára pri varení paru a ovplyvňuje chuť jedla. Ak sa nedokážete svojho zvyku mäso umývať vzdať, utrite ho aspoň papierovou utierkou, aby ste sa zbavili prebytočnej vlhkosti. Následne poumývajte umývadlo aj všetky povrchy.
Predprané produkty a šaláty
Ak je na produkte uvedené, že ide o predpraný alebo trikrát umytý produkt, nie je potrebné ho opäť umývať.
Huby
Rovnako ako pri mäse, aj u húb sa ich umývaním môže zmeniť chuť. Huby stačí utrieť vlhkou papierovou utierkou, pretože absorbujú vodu ako špongia.
Vajíčka
Nie je to síce príliš časté, ale nájdu sa ľudia, ktorí vajíčka pre použitím umývajú. Vajcia, ktoré sú predávané v obchodoch, už sú očistené, preto to netreba opakovať pred varením.
Cestoviny
Mnohí ľudia po varení cestoviny oplachujú, čo je chyba. Ich umývaním síce odstránite škroby, ale ťažšie sa na ne bude prichytávať omáčka. Pred varením treba umyť iba ryžu a quinou, aby ste získali tú správnu chuť a konzistenciu.