Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 bláznivých faktov o obyčajných potravinách, ktoré sú stopercentne pravdivé

Potraviny zaujimavosti kakaovébôby pixabay 5.jpg
10
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.imgur.com
reklama:
reklama:

Koľko toho skutočne viete o bežných potravinách, ktoré denne konzumujete? Bláznivé fakty o potravinách môžu zmeniť váš pohľad na každé jedlo, ktoré ste kedy zjedli. Nechajte sa prekvapiť.

Banány patria k bobuľovitému ovociu

Potraviny zaujimavosti banány pixabay 4.jpg
Foto: www.imgur.com

K bobuľovitému ovociu patria napríklad kivi či brusnice. Rozdelenie je určené podľa tvaru kvetu a jedného semenníka.

Niektoré pomaranče sú zelené

Zelený pomaranč
en.wikipedia.orgnh#/media/File:Camsanh.jpg

Smaragdové pomaranče Cam sành sa pestujú vo Vietname, kde sú najpopulárnejším druhom pomarančov.

Mandle sú semená

Potraviny zaujimavosti mandle pixabay 3.jpg
Foto: www.imgur.com

Hoci sú často súčasťou orechových zmesí, v skutočnosti nejde o orechy, ale o semená mandľových stromov. Z bežne predávaných mandlí vám však už nič nevyklíči, sú určené iba na jedenie.

Kešu rastú na ovocí

Potraviny zaujimavosti kešu pixabay 7.jpg
Foto: www.imgur.com

Orechy kešu rastú na tzv. kešu jablkách. Jablká sú tiež jedlé, ale zvyčajne sa používajú iba na šťavu.

Med sa nikdy nemôže pokaziť

Potraviny zaujimavosti med pixabay 9.jpg
Foto: www.imgur.com

Med neobsahuje nič, čo by sa mohlo pokaziť, tým pádom sa nemôže pokaziť ani samotný med.

Mrkva zmenila svoju farbu

Potraviny zaujimavosti mrkva pixabay 6.jpg
Foto: www.imgur.com

Počas vývoja sa odtiene mrkvy menili. Mala purpurovú, žltú a červenú farbu pred tým, ako sa v roku 1500 podarilo poľnohospodárom vypestovať oranžovú mrkvu, ktorú poznáme dnes.

Uhorky tvorí 96 % vody

Potraviny zaujimavosti uhorky pixabay 8.jpg
Foto: www.imgur.com

To je dokonca jeden z dôvodov, prečo sú ohorky také obľúbené. Skúste dať pár plátkov do vody a zvýši sa jej schopnosť hydratácie a množstvo výživných enzýmov.

Niektoré vanilkové vône pochádzajú od bobrov

Potraviny zaujimavosti bobor pixabay 2.jpg
Foto: www.imgur.com

Bobry zo svojich análnych žliaz vylučujú kvapaliny, ktoré sa používajú na na výrobu vôní. Ich použitie je v súčasnosti, našťastie, veľmi zriedkavé, skôr ich nájdete vo voňavkách ako v jedle.

Muškátový oriešok môže spôsobiť halucinácie

Potraviny zaujimavosti muškátový orech pixabay 1.jpg
Foto: www.imgur.com

Ide o málo známy vedľajší účinok tohto korenia. AK by ste chceli halucinačný efekt dosiahnuť, museli by ste použiť pekne veľké množstvo v jednej porcii.

Čokoláda bola používaná ako platidlo

Potraviny zaujimavosti kakaovébôby pixabay 5.jpg
Foto: www.imgur.com

Konkrétnejšie išlo o kakaové bôby, ktoré sa na výrobu čokolády používajú. Boli používané ako platidlo v Latinskej Amerike niekoľko storočí.

reklama:
reklama:

K téme

Viete o niečom zaujímavom? Máte paparazi fotku? Pošlite nám tip TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor jkDátum 24. januára 2018Zdroj www.littlethings.com © Najky.sk
reklama:
reklama:
reklama: