Citróny v kuchyni využíva takmer každý. Počuli ste už však o slaných citrónoch? Teraz sa dozviete, na čo ich môžeme použiť.
12 prírodných pomocníkov, vďaka ktorým bude vaša pleť stále mladá
Slané citróny alebo tzv. „citróny naložené v soli“ si našli svoje miesto už u mnohých profesionálnych kuchárov. Týka sa to však hlavne orientálnych kuchýň. Pýtate sa, prečo nestačí používať obyčajné citróny? Samozrejme, je to možné. Slané citróny sú však viac korenené ako kyslé.
Gurmáni a kuchári z iných krajín už dlho poznajú tajnú zložku slaných citrónov. Slané citróny poskytujú menej kyslosti, ale silnejšia je korenistá slaná chuť a kvetinové a éterické vône citrónovej kôry. Čo je však úplne najdôležitejšie, citróny musia byť vždy organické, čiže bez chemických syntetických postrekov a hnojív.
7 skvelých využití citróna, ktoré sa nám v domácnosti môžu zísť
Čo budete potrebovať:
- niekoľko kusov citrónov
- ďalšie 4 citróny na neskoršie využitie
- 500 až 800g soli (záleží od veľkosti pohára)
- lyžičku olivového oleja
- veľký sklenený pohár
Postup:
Zoberte si sklenený pohár, dobre ho umyte a vysušte. Na dno nasypte trochu soli. Citróny umyté horúcou vodou a vysušené nakrájajte na štvrtinky, nie však úplne, aby sa rozpadli. Asi tak do 3/4, aby dolu zostali celé. Do všetkých zárezov citrónov teraz nasypte soľ. Takto osolené citróny naukladajte do skleného pohára.
Všetky voľné priestory v pohári vyplňte soľou a citróny pevne zatlačte. Dbajte na to, aby medzi nimi neboli žiadne medzery. Nechajte v chladničke na týždeň, dobre pretrepte 1-2 krát medzitým. Kôry citrónov by mali byť potom mäkké.
Pohár otvorte po jednom týždni a pozatláčajte citróny, aby ste z nich dostali čo najviac šťavy. Teraz pridajte šťavu z odložených 4 citrónov a 1 lyžičku olivového oleja. Nechajte najmenej 4 týždne pri chladnej teplote – čím dlhšie dozrievajú, tým majú lepšiu chuť. Po otvorení skladujte v chladničke, vydržia niekoľko mesiacov.
Chcete prestať fajčiť? Pomôcť vám môže aj limetková šťava
Ďalší variant: Ak chcete, môžete do slaných citrónov pridať aj škoricu, bobkový list, chili alebo iné bylinky a koreniny.
Kde všade môžeme slané citróny použiť?
- v jogurte (grécky jogurt) s kyslou smotanou, ako korenistý dip na grilovanie
- do nasekaných byliniek s olivovým olejom
- ako pikantná pasta na ryby, kuracie alebo jahňacie
- v šalátoch
- v polievkach
- v rizote a cestovinách
- marináda so „slanou kyselinou“ môže byť samozrejme tiež použitá, napr. v šalátových dresingoch