Sladučké husté kondenzované mliečko je súčasťou viacerých receptov na hriešne dobré dezerty. Ak však chcete ušetriť, prípadne ste si plechovku s kondenzovaným mliekom zabudli kúpiť, alebo len chcete vedieť, čo jete, vyrobte si ho doma. Je to jednoduchšie, ako si myslíte.
Výroba domáceho kondenzovaného mlieka je nenáročná na suroviny, no je potrebné sa pripraviť na to, že nám zaberie trošku času.
Potrebovať budete:
Pol litra plnotučného mlieka
1 hrnček cukru
štipku sódy bikarbóny
Ako na to?
Mlieko nalejeme do hlbokej panvice a pridáme k nemu cukor. No a vyzbrojíme sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Myslite však na to, že na domáce kondenzované mlieko sa oplatí čakať :-)
Mlieko s cukrom privedieme k varu a stredne silnom ohni varíme za občasného miešania.
Po tom, ako nám mlieko začne vrieť, začne sa meniť aj jeho farba na žltú. Okrem toho bude postupne hustnúť, a to je to, čo chceme. Keď sa z mlieka odparí voda a cukor začne karamelizovať, dosiahneme tú správnu farbu aj konzistenciu.
Tesne predtým, ako mlieko odstavíme z ohňa, doň pridáme štipku sódy bikarbóny. Tá zabezpečí, že bude kondenzované mlieko nadýchané, jemné a krémové. No a keď bude mliečko chladnúť, bude čoraz hustejšie a bude sa dokonale podobať tomu, ktoré si kupujeme v obchode. Až na to, že bude domáce a budete vedieť, čo obsahuje :-)