Ak si chceš dopriať domáce donuty, ale odrádza ťa od nich to, že ich musíš vysmážať, máme pre teba super recept na pečené donuty. A ešte k tomu s nutellovou polevou.
Na približne 15 donutov budeš potrebovať:
2 a pol hrnčeka polohrubej múky
1/2 ČL soli
1/3 hrnčeka kryštálového cukru
15 g čerstvých kvasníc
1 ČL kryštálového cukru
30 g roztopeného masla
2/3 hrnčeka vlažného mlieka
1 vajce
140 g Nutelly
80 ml šľahačkovej smotany
Ako na to?
Vo veľkej miske zmiešaj múku, soľ a 1/3 hrnčeka cukru.
V menšej miske zmiešaj kvasnice s cukrom. Miešaj dovtedy, kým kvasnice nie sú tekuté.
Potom kvasnice rozmiešaj v 1/3 hrnčeka mlieka a pridaj do múky.
Následne pridaj maslo, vajíčko a zvyšok mlieka. Cesto vymies a prikry ho utierkou alebo potravinovou fóliou. Nechaj hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
Keď je cesto vykysnuté, daj ho na pomúčenú dosku a valčekom rozvaľkaj na približne centimetrovú hrúbku.
Povykrajuj donutky.
A šup s nimi na plech vystlaný papierom na pečenie. Tam ich nechaj ešte polhodinu podkysnúť a zatiaľ si vyhrej rúru na 190 stupňov.
Kým upečené donutky vychladnú, priprav si polevu. V miske zmiešaj Nutellu so šľahačkovou smotanou a poriadne dohladka rozmiešaj.
Potom do polevy namoč upečené a vychladnuté donutky a posyp ich napríklad nasekanými orieškami.
Pozri si postup aj vo videu: