Melón je dokonalé osvieženie na horúce letné dni. Ale viete, ako vybrať v obchode ten pravý?
Máte radi melón? Pozrite sa, ako jednoducho si ho môžete naporcovať!
Ak ste tiež milovníkom vodného melóna, určite máte radi tie šťavnaté a sladučké kúsky. A najlepšie vychladené. Ale nie každý melón je presne taký, ako si predstavujeme. Nakoľko doňho nevidíme, ťažko odhadnúť, či je práve taký dobrý. Ale presne na túto dilemu existujú triky, ktoré vám s tým pomôžu.
Ako si vybrať ten najsladší melón:
Vzhľad je dôležitý – hľadajte silný a symetrický melón bez prasklín, jamiek alebo mäkkých častí na kôre
Bez ohľadu na to, že vonkajšie „chybičky krásy“ spôsobuje ich preprava a skladovanie, môže tiež dôjsť k nezrovnalostiam pri pestovaní melónu kvôli nedostatku vody alebo nadmernému slnečnému žiareniu.
Váha – zrelý melón obsahuje 92% vody a 6% cukru. To znamená, že keď dáte vodný melón do vody, bude plávať na povrchu. Ale určite nepôjdete na trh alebo do obchodu s vedrom s vodou, však?
Najlepšie je vziať si dva melóny s približne rovnakou veľkosťou a porovnávať hmotnosti. Ten, ktorý je ťažší, ten by mal byť sladší.
Skontrolujte oblasť, kde sa melón nakláňa – miesto na melóne, ktoré pri dozrievaní nevidíme, čiže od zeme, by malo mať žltkastú farbu. V prípade, že toto miesto je tmavšie, je to oveľa lepšie. V prípade, že je svetlejšie alebo tam vôbec nie je, potom bol melón odtrhnutý príliš skoro a nie je dozretý.
Farba – tmavo zelená matná farba znamená, že melón je dokonale zrelý. Ak je lesklý, je viac pravdepodobné, že bude menej zrelý.
Aj farba je dôležitá! To, že sa leskne neznamená, že je chutný!
Klopkanie – mnohí hovoria, že s touto metódou sa vám to nepodarí zistiť, či je melón zrelý alebo nie. Ale tajomstvo je v analýze zvuku. Klepanie nezrelých melónov má hlbší tón než zrelé melóny.