Koľko toho skutočne viete o bežných potravinách, ktoré denne konzumujete? Bláznivé fakty o potravinách môžu zmeniť váš pohľad na každé jedlo, ktoré ste kedy zjedli. Nechajte sa prekvapiť.
Kritici nevedeli, že jedia jedlo z McDonaldu. Takto prekvapivo ho ohodnotili
Banány patria k bobuľovitému ovociu

K bobuľovitému ovociu patria napríklad kivi či brusnice. Rozdelenie je určené podľa tvaru kvetu a jedného semenníka.
Niektoré pomaranče sú zelené

Smaragdové pomaranče Cam sành sa pestujú vo Vietname, kde sú najpopulárnejším druhom pomarančov.
Mandle sú semená

Hoci sú často súčasťou orechových zmesí, v skutočnosti nejde o orechy, ale o semená mandľových stromov. Z bežne predávaných mandlí vám však už nič nevyklíči, sú určené iba na jedenie.
Kešu rastú na ovocí

Orechy kešu rastú na tzv. kešu jablkách. Jablká sú tiež jedlé, ale zvyčajne sa používajú iba na šťavu.
Med sa nikdy nemôže pokaziť

Med neobsahuje nič, čo by sa mohlo pokaziť, tým pádom sa nemôže pokaziť ani samotný med.
Mrkva zmenila svoju farbu

Počas vývoja sa odtiene mrkvy menili. Mala purpurovú, žltú a červenú farbu pred tým, ako sa v roku 1500 podarilo poľnohospodárom vypestovať oranžovú mrkvu, ktorú poznáme dnes.
Uhorky tvorí 96 % vody

To je dokonca jeden z dôvodov, prečo sú ohorky také obľúbené. Skúste dať pár plátkov do vody a zvýši sa jej schopnosť hydratácie a množstvo výživných enzýmov.
Niektoré vanilkové vône pochádzajú od bobrov

Bobry zo svojich análnych žliaz vylučujú kvapaliny, ktoré sa používajú na na výrobu vôní. Ich použitie je v súčasnosti, našťastie, veľmi zriedkavé, skôr ich nájdete vo voňavkách ako v jedle.
Muškátový oriešok môže spôsobiť halucinácie

Ide o málo známy vedľajší účinok tohto korenia. AK by ste chceli halucinačný efekt dosiahnuť, museli by ste použiť pekne veľké množstvo v jednej porcii.
Čokoláda bola používaná ako platidlo

Konkrétnejšie išlo o kakaové bôby, ktoré sa na výrobu čokolády používajú. Boli používané ako platidlo v Latinskej Amerike niekoľko storočí.