Tiež si občas hovoríte, že by to chcelo niečo sladké? Závislosť na cukre je niečo, čoho sa nezbavuje ľahko. Veď je taký dobrý. Šišky, koláčiky či presladené čokoládové tyčinky vám však môžu spôsobiť problémy.
10 prípadov, v ktorých môžete použiť cukor neočakávaným spôsobom
Srdce
Výskumníci z Harvardskej univerzity zistili, že ľudia, ktorých strava obsahuje 25 % a viac cukru, sú náchylnejší na srdcové ochorenia.
Demencia
V roku 2017 našli vedci z Univerzity v Bathe molekulárnu súvislosť medzi cukrovou diétou a Alzheimerom.
Hyperaktivita
Je dokázané, že cukor hyperaktivitu nespôsobuje, robí však niečo horšie. Deťom však zvyšuje krvný tlak a cholesterol.
Sladidlá
Keď nie cukor, tak iné sladidlá? Javorový sirup i med obsahujú toľko cukru, že je to v konečnom dôsledku jedno.
Rakovina
Výskum z Texaskej univerzity poukazuje na spojitosť medzi cukrom a karcinómom spinocelulárnych buniek. Ide o ťažko liečiteľnú formu rakoviny a predstavuje až štvrtinu všetkých ochorení rakoviny pľúc.
Spánok
Pokiaľ jete veľa cukru (k tomu menej vlákniny a viac nasýtených tukov), váš spánok môže byť ľahší, menej oddychový.
Cholesterol
Dobrý cholesterol s vysokým príjmom cukru klesá, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa štúdie dokonca ženy, ktoré jedli či pili veľa cukru, mali vyššiu hladinu zlého cholesterolu.
Nálada
Možno vás sladká tyčinka poteší a na chvíľu vám zlepší náladu, z dlhodobého hľadiska vám však sladké neprospieva. Konzumujete veľa cukru? Riziko depresie sa zvyšuje.
Dych
Vedci dlho predpokladali, že cukor a astma spolu súvisia. Podľa výskumu ľudia, ktorí pili dva sladké nápoje denne, mali väčšie problémy s dychom.
Vysoký tlak
Podľa štúdie v časopise Journal of the American Nephrology Society môže vysoko-fruktózová strava zvyšovať krvný tlak. Údajne by v tomto ohľade mohol byť cukor škodlivejší ako sodík.