Niektoré potraviny majú naozaj zvláštne vedľajšie účinky na ľudské telo. Čo sa napríklad stane, keď zjete špargľu či veľa sladkého drievka?
6 najlepších probiotických potravín, ktoré zlepšia vaše črevné zdravie
Špargľa pôsobí na vôňu moču
Kyselina asparagusová, chemikália, ktorá sa nachádza v špargli, ovplyvňuje vôňu moču. Vonia po jej konzumácii po síre.
Repa a bobule menia farbu moču
Ostružiny a červená repa môžu dočasne meniť farbu moču na ružovú až červenú.
Mrkva mení farbu pokožky
Mnoho vegetariánov trpí tzv. karotenémiou, stavom, pri ktorom má pokožka oranžový odtieň. Sfarbenie je najviditeľnejšie na rukách, chodidlách a v líniách tváre. Museli by ste však jesť naozaj veľa mrkvy, aby sa to stalo aj vám.
Sladké drievko môže zmeniť farbu exkrementov
Zmena farby alebo konzistencie stolice môže byť výsledkom stravy. Jesť sladké drievko, ale aj čučoriedky, krvavničky alebo užívať železo môže viesť k tmavej farbe stolice.
Farbu stolice môže zmeniť aj umelé farbivo
Akékoľvek jedlo s veľa umelými farbami môže zmeniť farbu vašej stolice. Zmrzlina, gumové medvedíky či cukríky môžu mať tento efekt.
Veľa potravín spôsobuje ospalosť
Mandle, kuracie mäso, fazuľa a tučné ryby vás, pokiaľ ich konzumujete vo veľkom množstve, môžu uspávať.
Kyslé ovocie zvyšuje potrebu močiť
Máte pocit, že musíte neustále chodiť na malú? Pozrite sa na svoju stravu. Citrusové plody, ako napríklad pomaranče, grapefruity, ananásy i paradajky – sú kyselinotvorné, čo môže dráždiť váš mechúr a spôsobiť neustále nutkanie na močenie.
Koriander pomáha tráviacemu systému
Ak trpíte syndrómom dráždivého čreva, úľavu by ste mohli nájsť vďaka pridaniu koriandra do svojej stravy.
Žuvačky môžu spôsobiť nadúvanie
Cítite sa po žuvaní niekoľkých žuvačiek nafúknuto? Nie je to len vo vašej hlave. Pri žuvaní totiž dochádza k prehĺtaniu vzduchu, čo môže viesť k plynatosti a nadúvaniu.