V amerických filmoch sa často objavuje obľúbený sendvič s arašidovým maslom. Táto pochúťka sa však nehodí len do sendvičov, ale v kombinácii s džemom vytvára veľmi dobrú chuť. Preto ti ponúkame 5 jednoduchých receptov, ktoré zvládneš určite aj ty sám. A neoľutuješ :-)
Máš rád ananás? Vyskúšaj tieto 4 chutné recepty, ktoré ťa určite potešia! :-)
1. Koláčiky s džemom uprostred
Na prípravu budeš potrebovať:
1 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bicarbony
1/2 lyžičky soli
3/4 hrnčeka arašidového masla
1/2 hrnčeka masla
1/3 hrnčeka hnedého cukru
1/3 hrnčeka práškového cukru + na obaľovanie
1 väčšie vajce
1 lyžičku vanilkovej esencie
1/2 hrnčeka malinového džemu
Postup:
1. Rúru si predhrej na 180°C.
2. Zmiešaj spolu múku, prášok do pečiva, sódu bicarbonu a soľ. Mixérom vyšľahaj maslo s arašidovým maslom a pridaj oba cukry a miešaj dohladka. Potom pridaj vajce, esenciu, znova premiešaj. Napokon pridaj suché ingrediencie a zmiešaj.
3. Plech vylož papierom na pečenie a pomocou lyžice vytvaruj z cesta guličky.
4. Peč, až kým budú napuchnuté, približne 10 minút. Vyber ich z rúry a koncom drevenej varechy urob do stredu malú dierku. Vráť do rúry a peč dozlata približne 6 – 7 minút. Nechaj vychladnúť.
5. Džem zohrej na miernom ohni asi 30 sekúnd a potom naplň 1/2 lyžičky každý koláčik.
Hotovo! :-)
Koláče z mikrovlnky rovno do hrnčeka. 8 jednoduchých a rýchlych receptov
2. Palacinky s arašidovým maslom a džemom
Na prípravu budeš potrebovať:
1 hrnček polohrubej múky
2 lyžice cukru
1 lyžičku prášku do pečiva
1/4 lyžičky soli
1 hrnček cmaru
1 vajce
1/3 hrnčeka arašidového masla
tvoj obľúbený džem
Postup:
1. V osobitnej miske zmiešaj suché a mokré ingrediencie. Suché potom primiešaj a vytvor hladkú hmotu.
2. Rozohrej si panvicu. Na jednu palacinku použi 1/4 hrnčeka palacinkového cesta. Z každej strany opeč aspoň 3 minúty alebo kým nebude palacinka dozlata. Tento postup opakuj aj so zvyšným cestom.
3. Podávaj so zohriatym džemom alebo sirupom. Môžeš ozdobiť sľahačkou alebo čerstvým ovocím :-)
3. Muffiny s arašidovým maslom a džemom
Na prípravu budeš potrebovať:
6 lyžíc masla
1 hrnček arašidového masla
1 a 1/3 hrnčeka hnedého cukru
3 vajcia
1 lyžičku vanilkovej esencie
3 hrnčeky polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
1 lyžičku soli
1 hrnček mlieka
jahodový alebo hroznový džem
Postup:
1. Predhrej si rúru na 180°C. Ak máš plech na muffiny, vylož ho košíčkami.
2. Vo väčšej miske elektrickým mixérom zmiešaj maslo, arašidové maslo a cukor. Potom pridaj vajcia a esnciu. V inej miske zmiešaj suché ingrediencie, tie potom pridaj do zmesi. Zmiešaj, napokon pridaj mlieko a znovu premiešaj.
3. Košíčky naplň do 2/3 cestom a peč 15 – 18 minút, kým bude povrch zlatistý. Nechaj vychladnúť.
4. Vrch košíčka rozrež a naplň 1 – 2 lyžičkami džemu. Ak chceš, môžeš ozdobiť aj krémom, na ktorý budeš potrebovať:
3/4 hrnčeka arašidového masla
3/4 masla
1 lyžičku vanilkovej esencie
3 hrnčeky práškového cukru
3 lyžice mlieka
Krém si pripravíš nasledovne: Maslá s esenciou ručným mixérom vyšľahaj, potom pridaj cukor a mlieko, znovu premiešaj. Pomocou cukrárskeho vrecka na zdobenie alebo sáčku ozdob muffiny a je to! :-) Môžeš ešte ozdobiť džemom alebo malými sušienkami.
Recepty z mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré zvládne každý
4. Banánový chlebík
Na prípravu budeš potrebovať:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bicarbony
1/2 lyžičky soli
2 vajcia
1 a 1/2 hrnčeka popučených banánov
1 hrnček hnedého cukru
1/2 hrnčeka arašidového masla
1/2 hrnčeka oleja
1/2 hrnčeka pražených arašidov
1/2 hrnčeka + 2 lyžice malinového džemu
Postup:
1. Predhrej si rúru na 180°C. Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vylož papierom na pečenie a zľahka ho potri olejom.
2. V jednej miske zmiešaj suché ingrediencie a v druhej miske vajcia, arašidové maslo, olej, cukor a banány. Zmiešaj a suché ingrediencie pridaj do zmesi. Potom pridaj arašidy a polovicu zmesi vylej do formy. 1/4 hrnčeka džemu natri na túro zmes, potom vylej zvyšné cesto a znovu 1/4 hrnčeka džemu.
3. Peč 60 – 70 minút alebo dovtedy, kým nebude upečený. Vyskúšaj pichnúť špáradlo alebo špajdľu do stredu cesta a ak bude suchá, koláč je hotový.
4. Dve lyžice lekváru zohrej 15 – 20 sekúnd v mikrovlnke a natri na upečený chlebík.
Nie si majster v pečení? Nevadí! Tento jahodový koláčik zvládne aj úplný začiatočník!
5. Sušienky zlepené džemom
Na prípravu budeš potrebovať:
225 g arašidového masla
6 lyžíc masla
3/4 hrnčeka kryštálového cukru
1 vajce
1 hrnček polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
obľúbený džem
Postup:
1. Plech vylož papierom na pečenie.
2. Ručným mixérom vyšľahaj maslo s cukrom, potom pridaj arašidové maslo a vajce, znovu premiešaj. Pomaly pridávaj múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešaj, kým cesto nebude hotové.
3. Vytvaruj malé guličky, ktoré pomocou vidličky na plechu trochu roztlač, aby vznikli malé placky. Nechaj odpočívať 30 minút v chladničke.
4. Medzitým si rozohrej rúru na 180°C.
5. Peč približne 12 minút. Nechaj ich vychladnúť a potom pozliepaj džemom.