Hranolčeky z McDonald´s ti po prečítaní tohto článku asi nebudú tak chutiť! Priprav sa na poriadny šok!

Zdieľať
Earns McDonalds

McDonald´s je asi najznámejší fast food na svete a jeho hranolčekom odolá len máloktorý milovník nezdravej stravy. Keď však zistíš, aké tajomstvo v sebe hranolčeky ukrývajú, už ti tak chutiť nebudú…

Zamyslel si sa niekedy nad tým, z čoho sú slávne do zlatista upražené hranolčeky z McDonald´s zložené? Možno si povieš, že je to hlúpa otázka, veď je nad slnko jasnejšie, že hranolčeky sú zo zemiakov, nejakého toho rastlinného oleja a chuť im dodáva aj soľ. Nuž, také jednoduché to nie je…

EARNS MCDONALDS

Hranolčeky sú totiž tvorené viacerými zložkami, ktoré zdraviu vôbec neprospievajú! Teda, okrem zemiakov samotných, ktoré nám nijako neškodia. Hranolčeky však obsahujú aj geneticky modifikovaný repkový olej, geneticky modifikovaný sójový olej, ktorý je okrem toho aj hydrogénovaný. To znamená, že ešte nezdravší ako v prirodzenej podobe. A aby tých olejov nebolo málo, nájdeme v nich aj slnečnicový olej. Potom sa v hranolčekoch ukrýva aj „prírodná príchuť“, ktorá je údajne získavaná z rastlinných zdrojov, no môže ísť aj o nezdravý glutamát sodný.

McDonald's

Možno ťa to prekvapí, ale hranolčeky obsahujú aj dextrózu, čo je typ cukru, kyselina sodnopyrofosfátovú, ktorá uchováva farbu hranolčekov, no jej nadmerný príjem v potrave môže spôsobiť osteoporózu. K ďalším látkam ukrytým v hranolčekoch patrí kyselina citrónová, ktorá však určite nie je z citrónov, ale skôr z tzv. čiernej plesne, dimetyl polysiloxán – ten sa nachádza takmer v každom vyprážanom jedle z fast foodu. Mimochodom, ide o látku, ktorá je súčasťou leštidiel, šampónov či tmelov. Mňamka, čo?

Potom je tu ešte látka so skratkou TBHQ – ide o konzervačnú látku vyrobenú z ropy a často sa spája s astmou, kožnými problémami a dokonca rakovinou! Len tak pre zaujímavosť, táto látka sa nachádza až v 18 jedlách, ktoré si môžeš kúpiť v Mekáči.

Nejdeme ťa presviedčať, aby si už nikdy neprekročil prah dverí v McDonald´s. Možno to za nás urobí tento pán vo videu, ktorý hovorí o tom, z akých zemiakov sa vlastne hranolčeky pre McDonald´s vyrábajú:

Pre menej jazykovo zdadných tu je preklad toho podstatného (cca tretia minúta):

„Určite poznáte hranolčeky z McDonald´s v tých papierových krabičkách, z ktorých trčia dlhé hranolčeky. Vyzerá to naozaj dobre. Firma trvá na tom, že všetky ich hranolčeky sú z tej istej odrody zemiakov a že nemajú žiadne škvrny. U odrody, ktorú používajú v McDonald´s, sa často vyskytuje jeden kaz pod menom sieťovitá nekróza. Možno ste už niekedy videli v zemiakoch hnedé čiary alebo bodky. Tak to je ono.

Samozrejme, že takéto zemiaky od svojich dodávateľov McDoland´s nekúpi. Preto musia pestovatelia zemiakov zabrániť tomu, aby sa v ich zemiakoch objavila nekróza a robia to pomocou pesticídu Monitor. Pesticíd je však natoľko jedovatý, že po postreku nevychádzajú farmári na svoje polia aj 5 dní. Po tom, čo pozbierajú zemiaky, uskladnia ich v halách veľkých ako futbalový štadión a tam ich nechajú v kontrolovanej atmosfére asi 6 týždňov. Až po tomto čase sa dajú zemiaky jesť, pretože z nich vyprchala väčšina chemikálií. Myslíte si, že vyprchali všetky? Aj tie, ktoré sa dostali dnu cez korene? Dobrú chuť… Nie, ďakujem, neprosím!“

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom