Turecká piesková káva sa veľmi podobá tej klasickej tureckej káve, no nie je vôbec obyčajná. Na jej prípravu je nevyhnutný horúci piesok, ktorý sa musí povariť, pretože piesok udržiava teplo. Zložky v oboch týchto obľúbených nápojoch sú rovnaké – kvalitná voda, jemne mletá zrnková káva, cukor a keď má niekto chuť, aj korenie, s ktorým sa posype pena.
Návod na prípravu nie je až taký zložitý. Potrebuješ veľký hrniec, do ktorého naleješ požadované množstvo vody. Umiestni sa do piesku, mierne ponorený pre rovnomerné rozloženie tepla. Keď začne voda vrieť, zmes sa musí miešať, aby sa kávová usadenina rovnomerne rozložila a neostali žiadne hrudky.
Sila kávy sa nastavuje tiež pomerne ľahko. Akonáhle je káva spenená, odoberie sa z piesku. Môže sa pridať cukor, no pre intenzívnejšiu chuť sa odporúča pridať mleté korenie.
Káva sa musí neustále premiešavať, aby sa nevytvorili hrudky!
A môžeme dochutiť a následne podávať – mňam!
https://www.youtube.com/watch?v=vXPZW8B93S0
.