Kto z nás by nemal rád sladkú chuť ananásu? A nie je dobrý len na pizzi Hawai alebo čerstvý. Veľmi dobrú chuť získa grilovaním. Preto ti ponúkame 4 netradičné recepty na využitie ananásu, či už čerstvého alebo z konzervy.
Recepty z mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré zvládne každý
1. Grilované kuracie prsia s ananásom a omáčkou
Na prípravu budeš potrebovať:
1 hrnček kečupu
1/4 hrnčeka sójovej omáčky
1/4 hrnčeka medu
1 lyžicu horčice
1/4 hrnčeka hnedého cukru
2 celé strúčiky cesnaku
šťavu z 1 citróna
8 vykostených kuracích pŕs
1 čerstvý ananás
olivový olej na potretie
špajdle na napichanie
soľ, korenie
Postup:
1. Do panvice daj kečup, sójovú omáčku, horčicu, cukor, med, cesnak a citrónovú šťavu. Na miernom ohni priveď do varu a var približne 10 minút, až kým omáčka nezhustne. Odlož nabok a nechaj vychladnúť.
2. Kuracie prsia a ananás nakrájaj na väčšie kocky a napichaj ich striedavo na špajdle. Potri ich olivovýcm olejom a posyp trochou soli a čiernym korením.
3. Z omáčky vyber strúčiky cesnaku a rozdeľ ju do dvoch misiek. Jednu si odlož a druhú použi na potretie pripravených napichaných kúskov.
4. Opraž na panvici alebo na grile 10 – 15 minút. Počas grilovania môžeš prelievať ešte s omáčkou.
5. Podávaj s omáčkou, ktorú si si odložil nabok. Je to vhodné aj ako hlavné jedlo k prílohe, napríklad k ryži. Dobrú chuť :-)
Tieto nutellové palacinky musíš vyskúšať hneď teraz! Sú najlepšie na svete!
2. Grilovaný ananás s Nutellou
Na prípravu budeš potrebovať:
2 ananásy nakrájané na krúžky
2/3 hrnčeka Mascarpone
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
2/3 hrnčeka Nutelly
6 lyžíc smotany na šľahanie
olivový olej
Postup:
1. Na grile alebo panvici ugriluj na troche olivového oleja ananás. Z každej strany asi 3 minútky.
2. Kým sa ananás bude grilovať, v miske rozmiešaj Mascarpone a vanilkovú esenciu. Odlož nabok.
3. V inej miske zmiešaj nutelu a smotanu na šľahanie. Daj do mikrovlnky na 2 minúty, no každých 20 sekúnd premiešaj. Alebo môžeš v malom hrnci na nízkej teplote povariť 5 minút, občas premiešať.
4. Prelož grilovaný ananás na väčší tanier, polej teplou nutellovou omáčkou a ozdob zmesou z Mascarpone. Na ozdobu taktiež môžeš použiť rôzne oriešky. Prajeme dobrú chuť! :-)
3. Ananásová limonáda s ginom
Na prípravu budeš potrebovať:
3 hrnčeky ananásového džúsu
3/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
cca 350 ml ginu
cca 120 ml pomarančového likéru (napríklad Cointreau)
1/2 lyžičky nového korenia
citrón na ozdobu
šampanské na servírovanie
Postup:
1. Do veľkého džbánu s ľadom nalej džús, citrónovú šťavu, gin, likér, pridaj nové korenie a poriadne premiešaj.
2. Nalej do vysokých pohárov s ľadom, pridaj trochu šampanského a pohár ozdob kúskami citrónu.
Nazdravie! :-)
Grilovaný melón? Je to možné a aj chutné! :-)
4. Ananás s krevetami a so slaninkou
Na prípravu budeš potrebovať:
12 kreviet
1/4 čerstvého ananásu na kocky (môžeš použiť aj kompót)
6 plátkov slaniny prekrojených na polovicu
12 špáradiel
Postup:
1. Rozohrej panvicu na miernom ohni.
2. Krevetu a kúsok ananásu obaľ slaninou a zafixuj špáradlom. Tak to urob so všetkými.
3. Z každej strany opraž aspoň 3 minútky, kým slanina nebude chrumkavá a kreveta hotová.
Dobrú chuť!