Pred tým, ako sa pustíte do konzumácie, by ste si mali prečítať nasledujúce riadky. Nie všetko, čo ste si doteraz o jedle a nápojoch mysleli, musí byť totiž pravda…
8 tipov, ako použiť zemiaky netradičným spôsobom
Mrazené ovocie môže byť zdravšie ako čerstvé
Čerstvé ovocie je zvyčajne najlepšie. Podľa výskumu je však mrazené ovocie rovnako výživné a ponúka niekoľko výhod navyše. Nielenže sa mrazením uchovávajú dôležité živiny ako vitamín E a minerály ako vápnik a železo, ale máte prístup k výživnému jedlu celý rok.
Nie každé víno je vegánske
Na výrobu vína sa používajú jemné činidlá – kazeín (mliečna bielkovina), albumín (vaječný bielok) či želatína (živočíšne bielkoviny). Po spracovaní z nich síce vo víne takmer nič nezostáva, za vegánske ich označiť nemožno. Pokiaľ to nemajú priamo na etikete, vína k vegánskym potravinám nepatria.
Skutočné wasabi ste nikdy nejedli
Wasabi je pochádza z rovnakej „rodiny“ ako chren. To, čo u nás dostanete k sushi, nemusí byť skutočným wasabi. Buď ide o hmotu zarobenú zo sušeného prášku, alebo o chren zmiešaný s vodou, olejom a farbivom.
Skrytá soľ v pizzi
Polotovary ako omáčky a polievky obsahujú veľa soli. Rovnako pizza je plná sodíka. Dávajte si preto pozor, koľko a ako často jej zjete.
Mandľové mlieko nie je také zdravé, ako si myslíte
Pozorne si vždy prečítajte zloženie mandľového mlieka, ktoré si kupujete. Môže totiž ísť iba o kombináciu vody, pár mandlí, pridaných vitamínov a prísad, aby nápoj vyzeral ako mlieko. Radšej si pochutnajte na mandliach a pite normálne mlieko, aby ste dostali do svojho tela dostatok prirodzených živín.
Nie všetky spracované potraviny sú zlé
Dôležitá je len úroveň a druh spracovania. Stopercentné džúsy, predvarené paradajky či v pare robená brokolica z obchodu sú zdravé.
Pozor na neprirodzené „prírodné príchute“
Zbystrite pozornosť, ak na etikete nájdete, že potravina obsahuje prírodné arómy. Sú síce prírodné, ale kastoreum – výlučok análnych žliaz bobrov – nemusí byť každému pochuti. Nachádza sa v zmrzline, pudingoch, žuvačkách i niektorých cukríkoch.
Pivo proti zubnému kazu
Pivo Guinness môže údajne dopomôcť k udržaniu zdravého úsmevu. Podľa výskumu pivo pomáha zabrániť rastu baktérií, ktoré vedú k zubnému kazu a ochoreniu ďasien. Kremík v pive zas pomáha udržiavať silné kosti.