Kto by si rád sem-tam nepochutil na nezdravých čipsoch? Takmer každý z nás tejto dobrote niekedy neodolá. No je načase vymeniť túto nezdravú pochúťku za niečo zdravé. Veď máme tu leto, prečo nevyužiť naplno úrodu z našej záhradky? Na svoje si prídu najmä vegetariáni, no aj všetci, ktorí chcú pre svoje telo urobiť niečo lepšie!
Domáce zemiakové chipsy, ktorým neodoláte. S touto dobrotu na párty zabodujete
Čipsy zo sladkých zemiakov
Batáty, teda sladké zemiaky umy, nakrájaj na tenké plátky a posyp soľou a rozmarínom. Zemiaky budú mať lahodnú sladko-slanú chuť. Plech vylož papierom na pečenie a poukladaj plátky zemiakov. Daj upiecť do rúry. Čas si odsleduj, závisí to podľa typu rúry.
Špenátové chipsy
Na prípravu týchto čipsov budeš potrebovať:
1 hrnček špenátových lístkov
2 čajové lyžičky olivového oleja
1 lyžičku sušeného mletého cesnaku
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
1/4 čajovej lyžičky morskej soli
1 čajovú lyžičku oregana
3 jednoduché veci, ktoré urobia s tvojim zdravím veľké veci!
POSTUP: Zmiešaj špenátové lístky so všetkými prísadami a vlož do sušičky ovocia aspoň na 3 hodiny alebo kým nebudú chrumkavé. Ak nemáš sušičku, kľudne použi rúru.
Mrkvové čipsy
Na prípravu budeš potrebovať:
na tenké krúžky nakrájané dve väčšie mrkvy
1/2 lyžičky olivového alebo kokosového oleja
štipku morskej soli
štipku mletého čierneho korenia
štipku kajanského korenia
POSTUP: Predhrej si rúru na 220°C. Plech vylož papierom na pečenie, mrkvu zmiešaj so všetkými prísadami a poukladaj na plech. Peč približne 10 – 12 minút, no dávaj pozor, aby ti mrkva nezhorela!
Paštrnákové chipsy
Na prípravu budeš potrebovať:
na krúžky nakrájaný paštrnák
1 lyžičku feniklových semiačok
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky červenej papriky (môžeš použiť aj trochu chilli)
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžice kokosového oleja
štipku soli
Máme tu obrovské horúčavy! Osviež sa týmito úžasnými domácimi nanukmi!
POSTUP: Predhrej si rúru na 180°C. V malej miske zmiešaj všetky koreniny. Krúžky paštrnáka vlož do väčšej misky a zmiešaj s olejom. Pridaj zmes korenín a poriadne premiešaj. Plech si vylož papierom na pečenie a poukladaj naň pripravený paštrnák. Peč približne 15 – 20 minút, v polovici pečenia krúžky obráť na druhú stranu, aby sa dobre prepiekli. Dávaj však pozor, aby ti nezhoreli!