Hoci je avokádo exotické ovocie, pomaly, ale isto sa stáva súčasťou našej kuchyne a teší sa čoraz väčšej obľube. Možno ste už uvažovali nad tým, ako si toto delikátne a zároveň zdravé ovocie vypestovať doma. Poradíme vám, ako na to.
Ako prvé budete, pochopiteľne, potrebovať avokádo, z ktorého si vylúpnete kôstku. Dajte pozor, aby ste kôstku pri vyberaní nepoškodili.
Potom zbavte avokádovú kôstku vrchnej tmavej šupky a dobre ju umyte a vysušte.
Potom do nej napichajte špáradlá alebo ostré špajdle. Dajte pozor, aby ste kôstku držali správne otočenú – vrch kôstky je mierne zaostrený. Ak sa bojíte, že vrch nerozpoznáte, pred vybraním kôstky z avokáda si všimnite, ktorá časť kôstky bola pri stopke ovocia.
Špáradlá zapichnite do kôstky tak, aby smerovali jemne nadol. Potom kôstku vložte do pohára a zalejte vodou.
Vodu vymieňajte každý druhý deň, aby sa v nej nezačali množiť baktérie a plesne. O dva týždne by sa mali na kôstke objaviť prvé výhonky. Niekedy to však avokádu trvá dlhšie, tak buďte trpezlivý a počkajte aj osem týždňov.
Keď bude klíček dlhý približne 15 centimetrov, zasaďte ho do kvetináča so zeminou bohatou na živiny.
Na plody si však počkáte minimálne tri až štyri roky.