Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fakty o pandách, vďaka ktorým budete tieto rozkošné zvieratá milovať ešte viac

Panda pixabay 3.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ilustračné: pixabay.com

Pandy sú vskutku roztomilé. Poznáte vôbec niekoho, kto by ich nemal rád? My nie, preto sme sa rozhodli urobiť fakty o týchto medvedíkoch. Vďaka nim budete mať pandy ešte radšej a hneď sa začnete obzerať po najbližšej ZOO.

Pandy rastú niekoľko rokov

Panda pixabay 1.jpg
ilustračné: pixabay.com

Rodia sa ružové, slepé a bez srsti. Pandie mláďa má okolo 100 až 150 gramov. Do jedného roka naberie váhu 45 kilogramov a úplne dospelá panda meria priemerne 1,8 metra a váži okolo 160 kg.

Jedia neuveriteľne veľa bambusu

Panda pixabay 2.jpg
ilustračné: pixabay.com

Vedeli ste, že pandy sú mäsožravce? Napriek tomu je väčšina ich stavy zložená z bambusov. Keďže nejde o veľmi výživnú potravinu, musí panda zjesť denne 38,5 kg bambusu a vyprodukuje 27 kg trusu.

Majú šesť prstov na každej labke

Panda pixabay 4.jpg
ilustračné: pixabay.com

Pandy majú protichodné palce na labkách, vďaka čomu dokážu držať bambus a odstrániť lístie zo stoniek s ľahkosťou.

Pochádzajú z Číny

Panda pixabay 8.jpg
ilustračné: pixabay.com

Konkrétne ide o provincie Sichuan, Shaanxi a Gansu. Kedysi žili v nížinách, ale museli sa časom presťahovať do hôr kvôli potrave a vytínaniu lesov.

Môžu byť nebezpečné

Panda pixabay 6.jpg
ilustračné: pixabay.com

Majú silné zuby a čeľustné svaly, sú veľké a ťažké. V prípade ohrozenia by vás mohli nepekne zraniť.

Hibernácia im nič nehovorí

Panda pixabay 5.jpg
ilustračné: pixabay.com

Pandy, na rozdiel od väčšiny medveďov, nehibernujú. Počas zimy sa presúvajú v horách a hľadajú teplejšie miesta na život.

Milujú driemať

Panda pixabay 9.jpg
ilustračné: pixabay.com

Namiesto spánku počas noci si zdriemnu po jedle na dve až štyri hodiny. V lete to trvá šesť a viac hodín.

Niektoré pandy nevedia, ako mať sex

Panda pixabay 7.jpg
ilustračné: pixabay.com

Pandy obrovské môžu nevedomky samy prispievať k tomu, že sa nachádzajú na zozname ohrozených druhov. Samičky sa dokážu „spojiť“ len dva- či trikrát do roka, avšak niektorí samčekovia nevedia, ako na to.

K téme

Viete o niečom zaujímavom? Máte paparazi fotku? Pošlite nám tip TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor jkDátum 30. apríla 2018Zdroj www.rd.com © Najky.sk