Nie je to soľ ani cukor! Viete, čo je najväčším jedom v potravinách, ktorý jeme každý deň?

Zdieľať
79a2025c1c6f5e85c5a51044ac2cad17.jpg

Veľa potravín obsahuje rôzne sladidlá, arómy, či iné nevhodné produkty. Viete ale, čo je tým najväčším jedom pre nás? 

Prísada, ktorá je uvedená vo veľkom množstve takmer vo všetkých potravinách a je používaná v reštauráciách na zosilnenie chuti jedla. Dámy a páni, je to on –  glutaman sodný – E621. Nachádza sa naozaj takmer všade a je ťažké sa mu vôbec vyhnúť.

Biely kryštalický prášok, ktorý sa podobá na soľ, či cukor. Jeho vodný roztok má chuť mäsovej polievky. Môže byť pridaný do akejkoľvek potraviny. Vedie k zvýšenej chuti do jedla a tým dochádza k prejedaniu a následnej obezite. Bezpečná dávka pre dospelého človeka je 1,5 g denne a pre deti – nie viac ako pol gramu. V súčasnej dobe sa ho používa asi 200 tisíc ton ročne na celom svete.

Predávkovanie E621 môže vyvolávať závraty, migrénu, poruchy videnia, hormonálnu nerovnováhu, nevoľnosť, slabosť, závraty, bolesti na hrudníku a ďalšie. Nielenže zvyšuje prirodzenú chuť pripravovaných produktov, ale tiež zlepšuje chuť a arómu pri konzervovaní, rýchlom občerstvení, či mrazených výrobkoch.

Glutamán robí jedlo veľmi „chutným“ a preto nemôžeme prestať jesť tie škodlivé potraviny ako čipsy, čokolády, pripravené polievky a ďalšie. To spôsobuje závislosť, takže človek podvedome preferuje produkty, ktoré obsahujú to, čo je výhodné pre výrobcu, pretože zvyšuje ich predaj. Výrobcovia potravín majú prospech z používania E621, pretože tento dodatok znižuje náklady na výrobu a „maskuje“ kvalitu výrobkov. Preto buďte opatrní pri výbere potravín, prečítajte si informácie na obale výrobku a používajte prírodné korenie pri varení.

Dávajte si v obchodoch pozor na to, čo kupujete :) 

B760807b15b5384157801f6e8c527c5e.jpg
https://sk.pinterest.com/pin/347551296224541233/ Foto: sk.pinterest.com

Nezabúdajte, že cukor je tiež tak trochu jed, a tak to s ním nepreháňajte :-)

Giphy.gif

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom