Veľa potravín obsahuje rôzne sladidlá, arómy, či iné nevhodné produkty. Viete ale, čo je tým najväčším jedom pre nás?
POTRAVINY: Kontroly odhalili viacero nedostatkov! Pozri, ktoré obchody sú na tom najhoršie!
Prísada, ktorá je uvedená vo veľkom množstve takmer vo všetkých potravinách a je používaná v reštauráciách na zosilnenie chuti jedla. Dámy a páni, je to on – glutaman sodný – E621. Nachádza sa naozaj takmer všade a je ťažké sa mu vôbec vyhnúť.
Biely kryštalický prášok, ktorý sa podobá na soľ, či cukor. Jeho vodný roztok má chuť mäsovej polievky. Môže byť pridaný do akejkoľvek potraviny. Vedie k zvýšenej chuti do jedla a tým dochádza k prejedaniu a následnej obezite. Bezpečná dávka pre dospelého človeka je 1,5 g denne a pre deti – nie viac ako pol gramu. V súčasnej dobe sa ho používa asi 200 tisíc ton ročne na celom svete.
Predávkovanie E621 môže vyvolávať závraty, migrénu, poruchy videnia, hormonálnu nerovnováhu, nevoľnosť, slabosť, závraty, bolesti na hrudníku a ďalšie. Nielenže zvyšuje prirodzenú chuť pripravovaných produktov, ale tiež zlepšuje chuť a arómu pri konzervovaní, rýchlom občerstvení, či mrazených výrobkoch.
Glutamán robí jedlo veľmi „chutným“ a preto nemôžeme prestať jesť tie škodlivé potraviny ako čipsy, čokolády, pripravené polievky a ďalšie. To spôsobuje závislosť, takže človek podvedome preferuje produkty, ktoré obsahujú to, čo je výhodné pre výrobcu, pretože zvyšuje ich predaj. Výrobcovia potravín majú prospech z používania E621, pretože tento dodatok znižuje náklady na výrobu a „maskuje“ kvalitu výrobkov. Preto buďte opatrní pri výbere potravín, prečítajte si informácie na obale výrobku a používajte prírodné korenie pri varení.
Dávajte si v obchodoch pozor na to, čo kupujete :)
Nezabúdajte, že cukor je tiež tak trochu jed, a tak to s ním nepreháňajte :-)