Vedel si o tom, že mikrovlnka mení molekulárnu štruktúru jedla či vody? Pozri sa na pokus, ktorý dokázal, že voda zohriata v mikrovlnke, zabila rastlinu!
Tento experiment urobila školáčka na základke v Sussexe a bol vlastne jej projektom do súťaže.
Postupovala tak, že si najskôr prefiltrovala vodu a rozdelila ju na dve časti – jednu časť nechala prevariť na sporáku a druhú časť prevarila v mikrovlnke. Keď voda vychladla, poliala ňou dve rovnaké rastliny.
Vľavo je rastlina poliata vodou z mikrovlnky:
Školáčka tak chcela zistiť, či sa pri zohrievaní potravín v mikrovlnke mení ich štruktúra. Po 9 dňoch dospel jej experiment k zaujímavému záveru – rastlina, ktorú polievala vodou z mikrovlnky, jednoducho zahynula.
Jej pokus preto zopakovali aj ďalší žiaci a výsledok bol vždy rovnaký. Ako teda vplýva mikrovlné žiarenie na potraviny?
Počas zohrievania jedla v mikrovlnke sa menia jeho štruktúry a naše telo ich potom nevie rozpoznať. Ničia sa tak vitamíny, proteíny aj minerály a vznikajú pri tom radiolytické látky, ktoré v prírode nenájdeme.
Práve tieto látky si naše telo buď uloží v tukových bunkách, alebo sa ich rýchlo zbaví.