SOS v kuchyni? 9 šikovných trikov ako zachrániš niečo pokazené! :-)

Zdieľať
Kitchen-Disaster

Konečne si sa odhodlal excelovať v kuchyni, no ono to nejak nevyšlo? Pripálilo sa ti niečo alebo si jedlo veľmi presolil a nevedel si si dať s tým rady? Odteraz bude takýmto prípradom koniec! Máme pre teba tipy na riešenia na najbežnejšie kuchynské katastrofy, ktoré sa stali takmer každej gazdinke. Takže sa niečomu priuč a nabudúce budeš vedieť ako zareagovať :-) 

1. Pripálené jedlo

Namoč dno panvice do vody a opatrne odstráň nepripečené jedlo. Prelož ho do inej nádoby a pokvapkaj worcesterovou omáčkou, paradajkovým pretlakom alebo posyp bylinkami. Ak sa ti podarí pripáliť ryžu, polož navrch krajec bielho chleba, ktorý „nasaje“ pripáleninu. Tieto triky však neodporúčame používať často, radšej si priprav čerstvé jedlo, aby ti náhodou nebolo zle.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

2. Korpus nejde vyklopiť z formy

Chcel si potešiť svojich najbližších svojou prvou tortou a zabudol si dno formy vyložiť papierom na pečenie? Nezúfaj. Zabaľ formu do fólie a vlož do mrazničky aspoň na 6 hodín. Pomocou príborového nožíka odstráň korpus z bokov formy a pomocou dvoch vidličiek sa pokús korpus odlepiť od dna. Ak sa ti to nepodarí ani takto, zabaľ formu do namočenej utierky alebo uteráka.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

3. Zrazená omáčka

Ak sa ti omáčka začína zrážať, rýchlo odstav hrniec z ohňa a vlož ho do väčšej nádoby s ľadovou vodou. To zastaví proces varenia. Taktiež môžeš do omáčky hodiť kocky ľadu. Tento spôsob však nezaberie vždy, záleží od toho, v akej fáze zrážania si hrniec odstavil. Ešte je tu jedno riešenie – pridanie škrobu do omáčky. To však môže pozmeniť chuť jedla.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

4. Prešľahané bielka

Chcel si krásny nadýchaný sneh z bielkov, no namiesto toho sa ti vytvorila neidentifikovateľná hmota? Ešte nie je nič stratené. Pridaj do zmesi nový bielok (na 2 pokazené bielky 1 nový) a znovu opatrne vyšľahaj. Mal by ti vzniknúť tuhý sneh.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

5. Rozvarená ryža

Tvoja ryža vyzerá ako jedna veľká zlepená hrča? Skús ju premyť pod studenou vodou a rozdeliť prstami. Alebo si z nej môžeš pripraviť iné dobroty, napríklad mliečnu ryžu alebo smaženú ryžu, ktorá je veľmi chutnou prílohou. Vlož ryžu na panvicu, pridaj vajíčko, nejakú zeleninu, sójovú omáčku, všetko opraž a príloha je na svete :-)

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

6. Príliš veľa oleja

Vlož do polievky alebo omáčky pár kociek ľadu alebo ju daj rovno do mrazničky. Tuk sa vyzráža na povrchu a ty ho potom budeš môcť ľahko odobrať. Taktiež môžeš zobrať papierovú utierku a prebytočný olej vysať pomocou nej.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

7. Presolené jedlo

Si zamilovaný a kúsok si to prehnal so soľou? Ošúp a nakrájaj na menšie kúsky jednu paradajku a pridaj ju do jedla (ak sa k tomu samozrejme hodí). Paradajka vytiahne z mäsa alebo zo zeleniny prebytočnú soľ. Keď bude paradajka mäkká, vyber ju opatrne z omáčky. Namiesto paradajok môžeš použiť aj surové zemiaky, ak sa do receptu hodí, tak aj trochu bieleho jogurtu.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

8. Rozvarená zelenina

Ccheš žiť zdravšie a rozhodol si sa pripraviť na obed či večeru zeleninu? No nejak si pozabudol a zelenina sa trochu rozvarila? Tak ju rozmixuj a vznikne ti krémová polievka, smoothie alebo chutné zeleninové pyré. Taktiež do rozmixovanej zeleniny môžeš pridať hrnček vývaru, trochu byliniek, cesnak a zmes naliať do formy na ľad. Tieto potom môžeš použiť na dochutenie omáčok alebo polievok.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

9. Veľmi štipľavé jedlo

Ak si to prehnal s chilli, najlepším riešením je pridať do jedla niečo mliečne, napríklad kyslú smotanu. Pomôže aj avokádo alebo maslo. Záleží od toho, aké jedlo pripravuješ a aká prísada sa ti bude doň hodiť.

https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/
https://www.foodink.com.my/rescue-cooking-disasters/ Foto: www.foodink.com.my

Veríme, že ti tieto tipy pomôžu a v kuchyni sa z teba stane majster na všetky katastrofy! :-)

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom