Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Týchto 7 potravín jeme takmer každý deň a pritom nás môžu aj zabiť! Ako je to možné?

potraviny
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.imgur.com
reklama:
reklama:

Už odmalička nás rodičia učia, aby sme nejedli rôzne hlúposti, ktoré by nám mohli uškodiť. No vedel si, že uškodiť nám môžu aj úplne bežné potraviny, ak ich nebudeme správne konzumovať?

Jablko

Jadierka, ktoré sa nachádzajú v jablkách obsahujú v malých dávkach jed kyanid. Ak si náhodou jedno jadierko prehltol, nič sa nedeje, môžeš spávať kľudne :-) Na otrávenie by si potreboval zjesť väčšie množstvo týchto jadierok, takže si dávaj pozor!

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Mandle

Aj ty sa pri jedení Raffaella najviac tešíš na mandľu uprostred? Tak by si mal spozornieť! Šupka z mandlí taktiež obsahuje malú dávku kyanidu, preto je dobré mandle najskôr spariť v horúcej vode a ošúpať ich. Vedel si, že na Novom Zélande je dokonca predaj mandlí zo zákona zakázaný?

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Zemiaky

Zemiaky obsahujú jedovaté látky – glykoalkaloidy. V hľuzách sa nachádzajú však len vtedy, keď sú zemiaky ešte zelené alebo obsahujú zelené časti. Určite sa ti už stalo, že si pri čistení zemiakov na takúto časť natrafil. Preto nezabudni všetky zelené časti poriadne odstrániť, pretože môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačky či bolesť brucha. Ak by si ich zjedol vo veľmi veľkom množstve, môžu spôsobiť dokonca aj kómu alebo smrť!

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Paradajky

Listy a stonky paradajky taktiež obsahujú glykoalkaloidy ako zemiaky. Tieto látky však môžu obsahovať aj zelené, nedozreté plody paradajok, takže si dávaj pozor na to, aby si jedol len poriadne dozreté a červené plody! Taktiež zelené plody netrhaj, nechaj ich dozrieť na stonke, inak ti hrozia bolesti hlavy či žalúdočné problémy.

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Surové mäso a vajcia

Surové mäso – červené aj hydina, dokonca aj vajcia môžu obsahovať baktérie, ktoré spôsobujú salmonelózu, ktorá sa prejavuje zvracaním, bolesťou brucha a hnačkou. Ohrození sú najmä ľudia s oslabenou imunitou. Týmto baktériám sa veľmi dobre darí v teple, preto by si si mal rozmyslieť, či si v reštaurácii dáš dobre vyzerajúci tatarák :-D

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Rebarbora

Táto na prvý pohľad milá potravina môže spôsobiť aj pekné problémy. Preto ju nikdy nejedz surovú! Obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá už v malých dávkach spôsobuje nevoľnosť, hnačku, bolesti brucha či vysokú horúčku. Radšej popros mamu alebo starkú, aby ti upiekli fajný rebarborový koláčik :-)

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com

Morské plody

Ak si ešte nikdy neochutnal morské plody, mal by si si dať pozor. Možno trpíš alergiou na tieto živočíchy a po ich konzumácii môžu nastať obrovské problémy, a to lokálny opuch, ale aj problémy s dýchaním, ktoré môžu vážne ohroziť tvoj život! Takže ak sa chystáš na dovolenku, kde by si chcel ochutnať tieto plody, radšej zájdi najskôr za doktorom, aby zistil, či netrpíš alergiou.

https://pixabay.com/
pixabay.comFoto: pixabay.com
reklama:
reklama:

K téme

Viete o niečom zaujímavom? Máte paparazi fotku? Pošlite nám tip TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor AďaDátum 15. júla 2015Zdroj www.delish.com © NAJKY.sk, iDen Media s.r.o.
reklama:
reklama:
reklama: