Táto výborná torta bez múky sa hodí na každú príležitosť. Jej príprava je jednoduchá a výsledok je neodolateľný.
Na 8 až 10 porcií tejto dobroty budeš potrebovať:
Na cesto:
110 g masla
150 g horkej čokolády
3 vajíčka
100 g cukru
8 g kakaa
štipku soli
Na kávovú penu:
2 žĺtky
100 g cukru
12 g kukuričného škrobu
160 ml teplého mlieka
3 g vanilkového extraktu
4 g instantnej kávy
5 g želatíny v prášku
2 polievkové lyžice studenej vody
240 g šľahačkovej smotany
Ako na to?
Vytri formu na pečenie s priemerom 20 cm maslom a vylož ju papierom na pečenie. Oddeľ žĺtky a bielky a predhrej si rúru na 180°C. Potom rozpusti vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom.
Nechaj trochu vychladnúť a po jednom pridávaj za stáleho miešania žĺtky. Primiešaj kakao a štipku soli.
Z bielkov vyšľahaj sneh a postupne pridávaj cukor.
Sneh potom jemne vmiešaj do čokoládovej zmesi.
Cesto nalej do formy a daj piecť, približne 25 minút.
Kým sa cesto upečie, pusti sa do prípravy peny. Rozmiešaj žĺtky s cukrom až kým sa cukor nerozpustí.
Pridaj kukuričný škrob a postupne prilievaj teplé mlieko.
Daj žĺkovú zmes do malého hrnca a na slabom ohni pomaly var, až kým ti vznikne hladká zmes. Potom odstav a pridaj instantú kávu a vanilkový extrakt.
Nechaj vychladnúť a priprav želatínu podľa návodu na obale. Potom želatínu nalej do kávovej zmesi a premiešaj. Napokon vyšľahaj šľahačku a postupne ju pridávaj do kávovej zmesi a máš kávovú penu, ktorú dáš na upečené cesto.
Daj to na 4 hodiny do chladničky a môžeš podávať. Vrch môžeš ešte posypať kakaom.