3 záhadné vírusy: Nebudete veriť, že naozaj existujú

Zdieľať
Virus

Vírusy zmenili naše vnímanie života. Či sú alebo nie sú smrteľné, či sú funkčné alebo nie. Vírusy sa dokážu replikovať. A nie je pochýb, že sa vírusy vyvíjajú viac a do vyspelejších foriem, narozdiel od ľudí. S každým novým objavom ohľadom vírusov zisťujeme, že sa máme ešte veľa čo učiť.

Pavúčí vírus

Vedci nedávno zistili, že existuje vírus, ktorý obsahuje gény jedu pavúka Čierna vdova. Tento vírus napáda bunkové membrány baktérií a tento pavúčí gén vo víruse mu umožňuje dostať sa cez bunky a vyradiť imunitný systém hostiteľa. To je prvýkrát, čo bol zvierací gén objavený u baktérifágov – teda skôr baktérií, ktoré boli napadnuté vírusom. Podľa vedcov nie je jasné, či sa agresívny vírus prebil z baktérie do pavúčej DNA alebo je možné aj to, že pavúk nejako ukradol gén z vírusu.

http://www.thinkstockphotos.com
http://www.thinkstockphotos.com

Neplodnosť

Záhadná vírusová infekcia možno spôsobuje polovicu nevysvetliteľných prípadov neplodnosti. V jednej štvrtine prípadov neplodnosti, teda asi u jednej zo 70 žien pod 44 rokov, doktori nevedia nájsť príčinu neplodnosti. Talianski vedci objavili vírus z rodiny herpesovitých, ktorý môže byť na vine. Vírus spôsobuje imunitnú reakciu, ktorá robí maternicu nevhodnú pre embryo – ako keby maternica embryo odmietla. Ale existuje možnosť liečby. Tím vedcov študoval 30 matiek a 30 žien bez dôvodu na neplodnosť. 13 neplodných žien malo v tele vírus HHV-6A. Žiadna z matiek však tento vírus v tele nemala. Tento vírus bol objavený pred 30 rokmi, ale stále zostáva záhadou.

http://www.thinkstockphotos.com
http://www.thinkstockphotos.com

Obrovský vírus

Francúzsky výskumný tím odhalil 30 000 rokov starý obrovský vírus na Sibíri – ktorý je stále infekčný. Vírus bol objavený vo vzorke zeme z hĺbky cca 100 metro. Vírus je väčší ako ostatné veľké vírusy a je dokonca dosť veľký, aby bol viditeľný cez štandardný mikroskop. Narozdiel od väčšiny vírusov, ktoré napádajú jadro buniek, sibericum si zakladá továreň na reprodukciu priamo v hostiteľovej cytoplazme. Našťastie tento vírus napáda len jednobunkovce. Existuje ale veľký vírus Marseillesvirus, ktorý infikoval 11-ročného francúzskeho chlapca. Je možné, že aj iné veľké vírusy driemu ešte pod zemou. Iné a poriadne agresívne.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom