Myslíte si, že jedlo, ktoré máme doma, je bezpečné? Asi by vám teda nenapadlo, že aj vo vašej komore či chladničke sa môžu nachádzať nejaké jedovaté potraviny. Na aké jedlá by ste si mali dávať pozor?
Možno ste už počuli o tom, že v rôznych kútoch sveta sa jedia všelijaké jedlá, ktoré môžu byť dokonca až smrteľne jedovaté. Vedeli ste však, že aj potraviny, ktoré možno máte doma, vám môžu spôsobiť nepríjemnosti? Na tieto jedlá si radšej dávajte pozor.
1. Muškátový orech
Muškátový orech je vlastne droga a pri nadmernej spotrebe sa môžu dostaviť žalúdočné problémy. To však nie sú jediné ťažkosti, ktoré môže spôsobiť muškátový orech. Účinky môžu byť: nevoľnosť, vracanie a hnačka. Takže túto koreninu používajte v kuchyni len s mierou.
2. Ovocie Ackee
Je japonské národné ovocie, niečo ako u nás jablká. Keď ešte nie sú zrelé, obsahujú v sebe toxickú látku – hypyglicin. Keď sa nepripraví správne, môžu sa dostaviť vedľajšie účinky, ako je zvracanie ba dokonca aj smrť.
https://www.youtube.com/watch?v=Lmn535lX2Ec
3. Maniok jedlý
Aj v tomto prípade platí, že treba dávať veľký pozor. Maniok má síce prívlastok jedlý, no keď sa pripraví nesprávne, začne produkovať kyanid.
4. Blood Clams – krvavé mušle
Keby ste ich skonzumovali surové, neurobili by ste dobre. Spôsobili by ste si ochorenie žalúdka a čriev, čo by vás asi odradilo od ďalšej konzumácie „morských potvoriek“
5. Rebarbora
Oxacalát, ktorý môže pri zvýšených dávkach nepriaznivý vplyv na tvoje zdravie, obsahuje v istej miere práve rebarbora. Účinky rebarbory sú však v bežných dávkach pre naše zdravie skôr priaznivé, ako škodlivé.
6. Fugu ryba
Na záver trochu exotiky, keby ste sa vybrali do Japonska. Táto raby v pečeni, vaječníkoch a črevách ukrýva jed. Jeho smrtiace účinky sú silnejšie ako kyanid.