Bolesť v kĺboch výrazne zhoršuje aj najjednoduchšie každodenné aktivity a vedie k zápalu, opuchom a k nepohodliu. Mnoho ľudí trpí týmito bolesťami, bez ohľadu na ich vek alebo pohlavie. Bolesť sa môže meniť od miernej až po závažnú, od akútnej po chronickú. Hlavné príčiny bolestí kĺbov sú dna a artritída, ako aj zranenia, leukémia, zlomené alebo dislokované kosti, napäté svaly, a iné. Bolesť v kĺboch môže byť tiež zhoršená niektorými jedlami. Pozrite sa, ktoré by ste pri bolestiach kĺbov nemali konzumovať.
8 potravín, ktoré vám pomôžu omladnúť o desať rokov
Cukor
Nadbytočné množstvá cukru vedú k zápalu. Konkrétne ho spôsobujú cytokíny. Navyše, cukor vedie k tlaku na kĺby a prírastku hmotnosti. Tiež by ste sa mali vyhýbať sýtym a sladkým nápojom. American Journal of Clinical Nutrition publikoval štúdiu v roku 2014, ktorá ukázala, že tieto potraviny môžu prispieť k výskytu reumatoidnej artritídy u žien. Preto používajte radšej med, melasu alebo Steviu a vyhnite sa sladkostiam, cukru, cukríkom, obilninám s cukrom a sladkému pečivu.
Červené a spracované mäso
Červené a spracované mäso obsahuje chemické puríny a dusitany, ktoré zhoršujú bolesť a zápal. Podľa štúdie z roku 2014, glukán v červenom mäse podporuje rast rakoviny a zhoršuje zápal. American Journal of Clinical Nutrition publikoval ďalšiu štúdiu, ktorá našla spojenie medzi červeným mäsom a zápalmi.
Vajíčka
Pravidelná konzumácia vajec vedie k väčšiemu počtu zápalov a opuchov. Žĺtok obsahuje kyselinu arachidónovú, ktorá tieto zápaly zhoršuje. Vajcia obsahujú aj nasýtené tuky, ktoré majú škodlivé účinky.
Pivo
Nadmerný príjem alkoholu má negatívny vplyv na bolesť kĺbov. Pivo obsahuje puríny, ktoré sa premieňajú na kyselinu močovú, ktorá je škodlivá pre kĺby. Tento nápoj obsahuje aj lepok, ktorý poškodzuje krehké kĺby.
Mliečne výrobky
Mlieko tiež zhoršuje bolesť, pretože má vysoký obsah bielkovín. Bielkoviny podľa lekárov tiež dráždia okolité tkanivá kĺbov. Navyše, nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch (syr, mlieko, maslo) tiež zhoršujú bolesť v kĺboch. Namiesto nich by ste mali konzumovať mandľové, sójové mlieko, tofu alebo margarín.
Rafinovaná múka
Má tiež vysoký glykemický index, ktorý podporuje zápal. Ukázalo sa, že denná spotreba pšeničných výrobkov a cereálnych obilnín pomáha pri rozvoji chronických autoimunitných ochorení a zvyšuje riziko srdcových problémov, cukrovky a dokonca rakoviny. Preto by ste mali používať kokosovú, mandľovú, celozrnnú múku alebo hnedú ryžu.
Potraviny obsahujúce glutaman sodný
Glutaman sodný sa pridáva do potravín na zlepšenie chuti, ale je nebezpečný v prípade reumatoidnej artritídy.
Srvátkové bielkoviny
Zápal sa tiež zhoršuje kazeínom a gluténom. Kazeín produkuje kyselinu močovú, ktorá v nadmerných hladinách vedie k zápalu kĺbov. Táto choroba je tiež známa ako dna. Ľudia s citlivosťou na lepok sú tiež náchylní k dne. Journal Nutrition Biochemistry publikoval štúdiu, ktorá ukázala, že potraviny bez lepku znižujú zápal a inzulínovú rezistenciu.
Kukuričný olej
Kukuričný olej má vysoký obsah omega 6-mastných kyselín, ktoré sú pre naše zdravie nebezpečné. Štúdia ukázala, že tieto kyseliny vedú k zápalu. Preto sa vyvarujte sóji, arašidom, či šalátovým dresingom. Nemali by ste ich úplne vylúčiť zo stravy, len znížte ich množstvo.
Rafinovaná soľ
Klasická stolová soľ je vysoko obsiahnutá v rôznych prísadách, ktoré zhoršujú rovnováhu tekutín v tele. Aby ste zabránili strate vápnika, ktorý je potrebný pre kosti, vyhnite sa tejto soli. Nesprávne potraviny sú tiež bohaté na soľ. Preto ju konzumujte v zníženom množstve alebo ju nahraďte himalájskou ružovou soľou alebo morskou soľou.