V novom dieli série Bašta bude Ati vyrábať domácu Nutellu. Recept je jednoduchý, rýchly a pomerne zdravý. Bude však výsledná čokoládovo-liesková pomazánka chutiť dobre?
ATI vám vysvetlí, ako sa mení Youtube
Najprv išiel Ati nakúpiť potrebné ingredience – agávový sirup, 200 gramov lieskových orechov a vanilkovú arómu.
Kto by si chcel tiež vyrobiť takúto domácu Nutellu by si mal kúpiť aj kakao a kokosový olej. Ati mal už tento olej kúpený a kakao nahradil grankom, ktoré mal tiež doma.
Pri skúmaní zloženia Nutelly Ati zistil, že 100 gramov takejto nátierky má v sebe 57 gramov cukru. Nielenže viac ako polovica Nutelly je cukor, ešte sa v nej nachádza aj palmový olej. Takže Atiho domáca variácia Nutelly bude určite zdravšia.
5 mýtov o cukre, ktorým by ste mali prestať veriť
Potom sa už Ati presunul do kuchyne, kde začal s mixovaním lieskových orechov na drobno. Ati mal doma len ponorný mixér, takže mu to išlo dosť pomaly a ťažko.
Potom ale zistil, že má doma aj iný, lepší mixér. Tak do neho nasypal to, čo mu z orechov ostalo a nechal mixér robiť svoju prácu.
Nasledovne bola na rade tá „pravá alchýmia“, ako to nazval Ati.
Do orieškov pridal jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja a 5 polievkových lyžíc sirupu z agáve.
Po nich nasledovala troška vanilkového extraktu a 4 vrchovaté lyžice granka. Nesmela chýbať ani štipka soli.
Nakoniec treba ešte pridať vodu alebo mlieko, aby nátierka získala roztierateľnú konzistenciu.
Ktoré jedlá sú skutočne zdravé? Pozrite si toto zaujímavé porovnanie
Domáca Nutella nevyzerala práve najlepšie, no ide o chuť a nie výzor. Ati si natrel chlebíčky a pustil sa do jedenia, na ktoré sa celý čas tešil.
Ati po ochutnaní povedal, že nátierka nie je najlepšia, ale ani najhoršia. Chuť vanilkového extraktu mu tam vadila a určite by ju tam nabudúce nepridal.
Koniec koncom usúdil, že preferuje klasickú Nutellu z obchodu.