Grilovanie je v letných mesiacoch jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedál. Okrem príjemného pobytu vonku je tiež časom stretnutí s rodinou a priateľmi. Ak sa vám však zdá, že každotýždňová grilovačka vám pridáva na váhe a zaťažuje váš organizmu, zbystrite pozornosť. Aj grilovať sa dá zdravo, stačí sa držať niekoľkých zásad.
Výber vhodných potravín
Najdôležitejším krokom ku zdravému grilovaniu je správny výber potravín. Skúste si vybrať nízkotučné bielkoviny, ako kuracie mäso, ryby alebo tofu. Doplniť ich môžete grilovanou cuketou, cibuľou, alebo kukuricou. Pri vhodnej príprave vám zachutia rovnako ako mastné klobásky, mäso, či slanina.
Správna marináda a dochutenie
Výber vhodnej marinády je rovnako dôležitým bodom pre zdravé grilovanie. Vyhnite sa hotovým marinádam, ktoré obsahujú väčšinou veľké množstvo oleja a pridaného cukru. Namiesto nej použite radšej kvapku olivového oleja, či citrónovej štavy dochutenej bylinkami a cesnakom.
Vhodná metóda grilovania
Výber vhodnej metódy grilovania môže rovnako pomôcť minimalizovať zbytočný tuk a nadbytočné kalórie pripravovaného pokrmu. Použite napríklad grilovací rošt s povrchom proti priľnutiu, aby ste minimalizovali potrebu pridávania oleja.
Vyberte si zdravé prílohy
Dôležitou súčasťou zdravého grilovania je aj výber vhodnej prílohy. Biele pečivo môžete nahradiť špaldovým, prípadne celozrnným pečivom. Pridajte veľa čerstvej zeleniny a namiesto hotového dressingu si vyrobte vlastný z nízkotučného jogurtu.
Recept na grilované kuracie mäso s bylinkovou marinádou:
Potrebujete:
- Kuracie mäso na grilovanie
- Čerstvé bylinky (tymián, rozmarín, petržlen)
- Olivový olej
- Citrónovú šťavu
- Soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Vytvorte marinádu zmiešaním nasekaných byliniek, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Kuracie mäso potrite marinádou a nechajte minimálne 30 minút odležať v chladničke. Gril rozohrejte na strednú teplotu a mäso grilujte približne 6-8 minút z každej strany. Ako prílohu použite šalát z grilovanej alebo čerstvej zeleniny.