Skvelý recept na Sacher tortu. Upečte si doma tento obľúbený čokoládový dezert.

Zdieľať
Horizon33_2016 8 18_12 15 38.jpg

Sacherova torta je jedným z najobľúbenejších a najznámejších dezertov na svete. Vymyslel ho v roku 1832 Franz Sacher na počesť prince Metternicha vo Viedni. No a od tých čias si tento elegantný dezert s marhuľovou plnkou a čokoládovou polevou získal obrovské množstvo fanúšikov.

Na cesto budete potrebovať:

7 vajec

150g masla

120g práškového cukru

150g horkej čokolády

štipka soli

vanilkový extrakt

120g kryštálového cukru

160g polohrubej múky

Plnka:

450g marhúľ

135g kryštálového cukru

1 čajová lyžička citrónovej šťavy

1 čajová lyžička vody

Čokoládová poleva:

200g horkej čokolády

250g kryštálového cukru

160ml vody

Ako na to?

Predhrejem si rúru na 180 stupňov. Tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Vo veľkej miske zmiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme žĺtky a vanilkový extrakt.

Horizon33_2016 8 18_12 4 43.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Medzitým si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a následne ju prilejeme do maslovej zmesi.

Horizon33_2016 8 18_12 6 0.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridáme práškový cukor a zľahka primiešame k čokoládovej zmesi. Postupne po troškách pridávame múku.

Horizon33_2016 8 18_12 13 14.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 45 až 50 minút.

Horizon33_2016 8 18_12 14 9.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Upečené cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme marhuľový džem. Marhule nakrájame na malé kúsky, pridáme cukor, vodu a citrónovú šťavu a dáme do hrnca. Privedieme k varu a varíme približne polhodinu.

Horizon33_2016 8 18_12 13 49.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Potom prepasírujeme a naplníme tortou. Džemom potrieme aj boky a vrch torty.

Horizon33_2016 8 18_12 14 49.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Necháme polhodinu odstáť a potom polejeme polevou. Tú si pripravíme tak, že z vody a cukru uvaríme cukrový sirup – vodu a cukor povaríme asi päť minút. Potom odstavíme a pridáme nalámanú čokoládu.

Horizon33_2016 8 18_12 15 5.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Polevu nalejeme na tortu, necháme hodinu odstáť a potom môžeme podávať aj s trochou nesladenej šľahačky.

Horizon33_2016 8 18_12 15 53.jpg
www.youtube.comFoto: www.youtube.com

Pozrite si postup aj vo videu:

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom