Sacherova torta je jedným z najobľúbenejších a najznámejších dezertov na svete. Vymyslel ho v roku 1832 Franz Sacher na počesť prince Metternicha vo Viedni. No a od tých čias si tento elegantný dezert s marhuľovou plnkou a čokoládovou polevou získal obrovské množstvo fanúšikov.
Na cesto budete potrebovať:
7 vajec
150g masla
120g práškového cukru
150g horkej čokolády
štipka soli
vanilkový extrakt
120g kryštálového cukru
160g polohrubej múky
Plnka:
450g marhúľ
135g kryštálového cukru
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
1 čajová lyžička vody
Čokoládová poleva:
200g horkej čokolády
250g kryštálového cukru
160ml vody
Ako na to?
Predhrejem si rúru na 180 stupňov. Tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Vo veľkej miske zmiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme žĺtky a vanilkový extrakt.
Medzitým si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a následne ju prilejeme do maslovej zmesi.
Vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridáme práškový cukor a zľahka primiešame k čokoládovej zmesi. Postupne po troškách pridávame múku.
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 45 až 50 minút.
Upečené cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme marhuľový džem. Marhule nakrájame na malé kúsky, pridáme cukor, vodu a citrónovú šťavu a dáme do hrnca. Privedieme k varu a varíme približne polhodinu.
Potom prepasírujeme a naplníme tortou. Džemom potrieme aj boky a vrch torty.
Necháme polhodinu odstáť a potom polejeme polevou. Tú si pripravíme tak, že z vody a cukru uvaríme cukrový sirup – vodu a cukor povaríme asi päť minút. Potom odstavíme a pridáme nalámanú čokoládu.
Polevu nalejeme na tortu, necháme hodinu odstáť a potom môžeme podávať aj s trochou nesladenej šľahačky.
Pozrite si postup aj vo videu: