Leto nám ešte neskončilo, a tak treba využiť jeho plody a pripraviť si napríklad aj takúto lahodnú letnú pochúťku. Vyzerá luxusne, čo poviete?
Budete potrebovať:
Na cesto:
3 hrnčeky polohrubej múky
1/2 ČL soli
3 ČL sódy bikarbóny
220 g masla izbovej teploty
3 hrnčeky kryštálového cukru
5 vajec
2 PL vanilkového extraktu
1 hrnček mlieka
Malinová omáčka:
700 g čerstvých alebo mrazených malín
2/3 hrnčeka kryštálového cukru
2 PL vody
1 PL citrónovej šťavy
Vanilková mascarpone plnka:
500 g mascarpone
2 a pol hrnčeka šľahačkovej smotany
90 g práškového cukru
2 ČL vanilkového extraktu
Ako na to?
Prehrejte si rúru na 180 stupňov a vymastite a vysypte tortovú formu s priemerom 23 cm.
V stredne veľkej miske si preosejeme múku, pridáme soľ a sódu bikarbónu.
Vo veľkej mise zmiešame cukor a maslo. Potom po jednom pridáme vajcia a vanilkový extrakt.
Postupne primiešavame múku a mlieko. Takto pripravené cesto nalejeme do dvoch foriem. Ak máme len jednu, cesto upečieme na dvakrát.
Upečené cesto necháme vychladnúť, vyklopíme z foriem a pripravíme si malinovú omáčku.
Maliny, cukor, vodu a citrónovú šťavu dáme do hrnca a za stáleho miešanie privedieme k varu. Varíme približne polhodinu a potom odstavíme.
Zmes potom prepasírujeme, aby sme sa zbavili zrniečok. Necháme vychladnúť a pripravíme krém z mascarpone. Mascarpone vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou.
Pred zdobením torty dáme krém z mascarpone do chladničky. Vychladnuté korpusy rozpolíme.
Na prvý plát natrieme 1/3 malinovej omáčky a potom pomocou zdobiaceho vrecúška pridáme 1/4 krému.
Toto zopakujeme pri ďalších dvoch vrstvách. Vrch torty ozdobíme len krémom, na ktorý naukladáme čerstvé maliny a ozdobíme lístkami mäty.
Tortu necháme na noc v chladničke a podávame.