Dezert posypaný kryštálmi soli? Nevieš si predstaviť, čo to môže byť za chuť? Tak vyskúšaj tento čokoládový dezert plnený karamelom, ktorý ti zaručene bude chutiť.
Na tento tart budeš potrebovať:
Cesto:
160 g múky
30 g drvených mandlí
30 g kakaa
50 g cukru
1/4 lyžičky soli
110 g masla nakrájaného na kocky
vanilkový extrakt
vajce
2 lyžice studenej vody
Karamelový krém:
300 g cukru
100 ml vody
120 ml šľahačkovej smotany
70 g masla
1 čajová lyžička soli
Poleva:
120 ml šľahačkovej smotany
120 g nasekanej horkej čokolády
kryštálová morská soľ na posypanie
Ako na to?
V nádobe zmiešaj múku, mandle, kakao, cukor a soľ.
Pridaj maslo a vidličkou ho zapracuj do zmesi.
Potom pridaj vajíčko a vanilkový extrakt a za stáleho miešania prilievaj vodu.
Vypracuj cesto, ktoré zabalíš do potravinovej fólie. Daj na noc do chladničky. Ak nemáš toľko času, bude stačiť aj 30 minút.
Na pomúčenej doske vyvaľkaj cesto. Aby sa ti neprilepilo na valček, prikry ho fóliou.
Potom daj cesto do formy a okraje odrež. Na cesto daj papier na pečenie, na ktorý uložíš fazuľu. Cesto sa tak nenafúkne a nepopraská. Predtým, ako dáš cesto piecť, ho vlož na 30 minút do chladničky. Peč 15 minút pri teplote 180 stupňov. Potom odstráň fazuľu a peč ďalších 10 minút.
Priprav si karamel. Do vody daj cukor a pomaly var bez miešania.
Po nejakom čase zmení zmes farbu na bledohnedú.
Potom odstráň z ohňa a pridaj šľahačku. Povar približne dve minúty až kým zmes nie je úplne hladká. Opäť odstav z ohňa a pridaj maslo a soľ. Poriadne premiešaj. Nechaj trochu vychladnúť a nalej na korpus. Potom vlož na 5 hodín do chladničky.
Potom si priprav čokoládovú polevu. V hrnčeku zohrej smotanu a pridaj do nej nasekanú čokoládu. Povar, kým sa nerozpustí a nalej na zákusok. Nechaj opäť vychladnút a vlož na dve hodiny do chladničky.
Pred podávaním posyp kryštálikmi soli.
Nevyzerá úžasne?