Staroveký mechanizmus antikythera je pre vedcov dodnes záhadou

Zdieľať
The_antikythera_mechanism_3471987204.jpg

Antikythera mechanizmus je staroveký analógový počítač navrhnutý na predpovedanie astronomickej pozície a zatmenia pre kalendárne a astrologické účely.

Vedci potvrdili, že mechanizmus je astronomickým analógovým počítačom, určeným k predpovediam postavenia nebeských telies na oblohe.  Na jeho prednej strane boli kruhové stupnice solárneho cyklu a zverokruhu spolu s ukazovateľmi postavenia slnka a mesiaca, vrátane lunárnych fáz. K tomu sa vzťahujú aj nápisy na prístroji, ktoré potvrdili, že súkolie mechanickým spôsobom znázorňovalo nerovnomerný pohyb mesiaca po nebeskej dráhe. Mechanická realizácia tejto teórie na prístroji z neho činí predmet neočakávane vysokého stupňa technických znalostí danej doby. Podľa nápisov možno povedať, že táto strana prístroja zobrazovala tiež planetárne pohyby a východy a západy vybraných dôležitých hviezd.

Mechanizmus je uložený v 340 mm x 180 mm x 90 mm, drevenej škatuľke. Zariadenie je zložitý hodinový mechanizmus zložený z aspoň 30 zapadajúcich ozubených kolies z bronzu. Jeho pozostatky boli nájdené najskôr jednorazovo, neskôr rozdelené do troch hlavných fragmentov, ktoré sú teraz, po reštaurátorských prácach, rozdelené do 82 samostatných fragmentov. Štyri z týchto fragmentov obsahujú ozubené kolesá, zatiaľ čo nápisy sú k dispozícii na mnohých ďalších. Najväčší ozubené koleso má približne 140 mm v priemere a pôvodne malo 223 zubov.

Artefakt bol objavený pravdepodobne v júli 1901 vo vraku Antikythera lode neďaleko gréckeho ostrova Antikythera. Predpokladá sa, že mechanizmy boli navrhnuté a skonštruované podľa gréckych vedcov, prístroj bol datovaný buď medzi 150 a 100 pred naším letopočtom, ale podľa novšieho pohľadu, na 205 pnl.

Nanešťastie, znalosť tejto technológie bola stratená v určitej dobe v staroveku, a kvôli technologickej zložitosti a astrologickej presnosti je možné tvrdiť, že sa neobjavila až do 14. Storočia.

Pôvod tohto zariadenia nie je presne objasnený, rovnako ako ani to, ako sa dostal na palubu lode. Záhadou ostáva aj to, kam sa technológia stratila, keďže nebola použitá ďalších 1000 rokov. No najväčším otáznikom je, ako mohla byť v tak dávnej dobe vyvinutá takáto zložitá technológia s takou presnosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom