Ako deti sme pravidelne jedávali karamelky, od ktorých sme mali zalepené celé zuby. Ale to nám nikdy nevadilo, lebo tá chuť stála za to. No ktovie, čo všetko je zamiešané v tých, ktoré kúpime v obchode. Aby ste si boli istý, že v nich nie sú žiadne pridané hlúposti, vyrobte si karamelky v pohodlí domova s naším veľmi jednoduchým receptom!
Výroba je naozaj veľmi jednoduchá a toto budete potrebovať:
väčšiu sklenenú misu
1/2 hrnčeka glukózového sirupu (môže byť aj kukuričný alebo ryžový – zoženieš v obchode so zdravou výživou)
1/2 hrnčeka roztopeného masla
1/2 hrnčeka sladkého kondenzovaného mlieka
1/2 hrnčeka bieleho cukru
1/2 hrnčeka hnedého cukru
štipku soli pre zvýraznenie chuti
sklenenú alebo plastovú nádobu s nižším okrajom, kde bude karamel tuhnúť
papier na pečenie s nelepivým povrchom
POSTUP: Všetky ingrediencie zmiešajte vo väčšej miske a dajte na najvyšší výkon do mikrovlnky na 6 minút. Po každých dvoch minútach však misku vyberte a poriadne zmes premiešajte. Nádobu, v ktorej bude karamel tuhnúť, vyložte papierom na pečenie, aby sa karamel neprilepil na dno nádoby.
Dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín. Po vybratí vyklopte z nádoby, odlepte papier na pečenie a nahriatym nožom nakrájajte na kocky.
TIP: Misku, v ktorej ste pripravovali karamelovú zmes radšej umyte hneď, pretože ak zvyšky zmesi zatvrdnú, už to nebude také jednoduché :-)