Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Desivé fakty spojené s pochovávaním #3: Octový nálev, varenie a porcovanie mŕtvych tiel

Wooden box 349703_640.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné: pixabay.com
reklama:
reklama:

Máme tu tretiu časť série venovanej podivným i desivým faktom spojeným s pochovávaním mŕtvych.

Čo sa dialo v stredoveku s mŕtvym, ktorý zomrel v zahraničí a chcel byť pochovaný doma?

Možno to znie strašidelne, ale tieto a aj iné metódy sa v stredoveku na konzervovanie tiel skutočne používali. Zomrieť v zahraničí spôsobovalo v stredoveku celý rad problémov. Telo sa totiž zvyčajne muselo dostať k rodine a dopraviť ho tam si vyžadovalo oveľa viac času, ako je to dnes.

Preto sa kňazi, lekári a dokonca aj mäsiari museli poriadne usilovať, aby sa im podarilo ako-tak zakonzervovať telo zosnulého. Telesné pozostatky sa po vybratí vnútorných orgánov namáčali v octe alebo sa ukladali do soli a následne sa pred prevozom zabalili do zvieracích koží. Táto technika však nebola veľmi účinná a trvácna a prepravcovia museli prežiť nejaký čas bok po boku s páchnucou mŕtvolou v rozklade, ktorú priniesli pozostalým.

Po čase však prišli ľudia s novým nápadom na konzervovanie tiel zosnulých – technikou zvanou mos teutonicus. Tá spočívala v tom, že sa najskôr telo zosnulého rozrezalo na menšie kusy, následne sa uvarilo a oddelilo sa mäso od kostí. Pozostalí potom dostali kosti zosnulého, zatiaľ čo ostatné časti tela sa pochovali v meste, v ktorom k úmrtiu došlo.

reklama:
reklama:

K téme

Viete o niečom zaujímavom? Máte paparazi fotku? Pošlite nám tip TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor PejaDátum 15. februára 2016Zdroj listverse.com © Najky.sk, iDen Media s.r.o.
K téme ,
reklama:
reklama:
reklama: